Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay DOBRE MASNOĆE Ovih 5 namirnica trebali bismo češće jesti

DOBRE MASNOĆE Ovih 5 namirnica trebali bismo češće jesti

Čak je i jedna vrsta čokolade na popisu

Postoje masnoće koje su dobre za organiziram. Neke namirnice koje sadrže te dobre masnoće trebali bismo češće jesti - izdvajamo njih pet. 

1. Organska slanina

- Visokokvalitetna slanina koja je dobivena od organski uzgojenog mesa puna je kolina, koji se pokazao kao saveznik u borbi protiv Alzheimerove bolesti i nekih drugih kroničnih mentalnih bolesti. Uz to je dobar izvor različitih vitamina B kompleksa, te cinka. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji serotonina koji smanjuje tjeskobu - kaže nutricionistica Ali Miller, prenosi Punkufer.

Za uživanje u blagodatima slanine, važno je odabrati proizvod napravljen od lokalno uzgojenog mesa bez nitrata, hormona rasta i antibiotika.

2. Organski maslac

- Nutricionistički gledano, maslac je mnogo zdraviji izvor masnoće nego što ljudi misle, a osobito ako dolazi od organskog mlijeka. Ovakve mliječne masnoće sadrže veću koncentraciju vitamina K2 koji pomaže tijelu iskoristiti kalcij na pravilan način - tvrdi nutricionistica Laura Schoenfeld.

Dakako, ona poboljšava okus druge hrane, a pripremljena s povrćem olakšava apsorpciju njihovih nutrijenata.

3. Avokado

- Avokado je hrana bogata oleinskom kiselinom i prehrambenim vlaknima koja uravnotežuje hormone u organizmu i pojačava zdravlje probave. Također se smatra odličnom hranom za oporavak nakon vježbanja jer sadrži kalij - navodi Ali Miller.

Ova 'mesnata' voćka obično se koristi za pripremu ukusnih namaza, ali se može dodavati i raznim salatama, ili posluživati uz pečena jaja i slično.

4. Žumanjak

- Preskočite omlet od bjelanjaka i prigrlite žumanjke. Ovo je još jedna zanemarena, a masnoćama bogata hrana koja je nevjerojatni izvor vitamina A, B i selena. Žumanjci dobiveni od organskih jaja imaju više vitamina D i karotenoida koji žumanjcima daje narančastu boju - ističe Laura Schoenfeld.

5. Tamna čokolada

- Moja obitelj ima povijest srčanih bolesti, a istraživanja su pokazala da neke vrste čokolade mogu zaštititi ovaj organ. Potrebno je unijeti 200 miligrama flavonoida da bi se poboljšala cirkulacija i unaprijedilo zdravlje srca.

To se može postići s dvije žlice kakaa ili 50 grama tamne čokolade s najmanje 70 do 80 posto kakaa - tvrdi nutricionistica Jennifer McDaniels, koja ga obično dodaje jutarnjoj zobenoj kaši.

Pripazite i kupujte prirodni kakao prah jer on sadrži veću količinu flavonoida.

Savjet plus

Lanene i chia sjemenke su biljni izvori omega 3 masnih kiselina koje smanjuju upalne procese u tijelu. Uz to sadrže prehrambena vlakna koja snižavaju krvni tlak te unaprjeđuju zdravlje srca i krvnih žila. Najbolje je njima započeti dan - dodati ih zobenoj kaši, smoothiejima, jogurtima i sličnim jelima.

Vaša reakcija na temu