Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pexels Donosimo recepte za tri kolača bez kojih nema Božića

Donosimo recepte za tri kolača bez kojih nema Božića

Neizostavan dio tradicije

Božićni kolači neizostavan su dio blagdanske tradicije u hrvatskim domovima. Njihovi mirisi i okusi bude uspomene, okupljaju obitelj i stvaraju toplinu doma. Među njima posebno mjesto zauzimaju paprenjaci, jedan od najstarijih hrvatskih kolača, čiji se zapisi o pripremi spominju još u 17. stoljeću. Uz paprenjake, fritule i medenjaci čine trojac bez kojeg je teško zamisliti božićni stol – jednostavni, dugotrajni i bogati okusima koji simboliziraju blagdane. Evo kako ih pripremiti.

Fritule

Sastojci:

250 g glatkog brašna
1 kocka svježeg kvasca (oko 25 g) ili 2 žličice suhog kvasca
1 prašak za pecivo
2 jaja
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
naribana korica limuna ili naranče
1 žlica rakije
oko 150 ml jogurta ili mlijeka
ulje za prženje
šećer u prahu

Priprema:

Kvasac razmrvite i pomiješajte s malo mlijeka i žličicom šećera, ostavite da se aktivira 10 minuta. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte nadošli kvasac, ostatak mlijeka, rakiju i koricu agruma.

Umiješajte brašno i zamijesite glatko tijesto. Ostavite da odstoji 30–45 minuta da naraste. Oblikujte male kuglice i pržite u vrućem ulju do zlatne boje. Pospite šećerom i poslužite tople.

Božićni medenjaci

Sastojci:

500 g glatkog brašna
200 g šećera
2 jaja
2 žlice meda
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
1 žličica mljevenog klinčića
100 ml mlijeka
100 ml ulja

Priprema:

Umutite jaja, šećer i med, dodajte mlijeko, ulje i začine, a zatim brašno s praškom za pecivo. Tijesto razvaljajte, izrežite oblike i pecite na 180 °C oko 10–12 minuta. Po želji ukrasite glazurom.

Paprenjaci 

Sastojci:

500 g glatkog brašna
200 g šećera
2 jaja
2 žlice meda
100 ml mlijeka
100 ml ulja ili otopljenog maslaca
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
1⁄2 žličice mljevenog klinčića
prstohvat papra
naribana korica limuna

Priprema:

U posudi sjedinite jaja, šećer i med, dodajte mlijeko, masnoću i začine. Umiješajte brašno i prašak za pecivo te zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga, izrežite željene oblike i pecite na 180 °C oko 12 minuta. Paprenjaci s vremenom postaju mekši i aromatičniji.

Vaša reakcija na temu