Uskrs je prošao, a u hladnjaku vam je ostala šarena kolekcija tvrdo kuhanih jaja? Niste jedini. Mnogi se ovih dana pitaju: koliko dugo se zapravo mogu čuvati ta jaja i što s njima kad vam klasična konzumacija više dosadi?
Prema smjernicama nutricionista i zdravstvenih ustanova, tvrdo kuhana jaja mogu se sigurno čuvati u hladnjaku do sedam dana - pod uvjetom da su odmah nakon kuhanja ohlađena i stavljena na hladno. Ako su jaja bojama ukrašavana prirodnim ili prehrambeno sigurnim sredstvima, nema straha - ali ako ste koristili neprehrambene boje ili ih dugo držali izvan hladnjaka (npr. kao dekoraciju), bolje je da ih ne jedete.
Važno je i da ljuska ostane neoštećena, jer napuknuta jaja brže gube svježinu i mogu postati neispravna za konzumaciju.
Ako jaje ima čudan miris, promijenjenu boju bjelanjka ili žumanjka, ili sluzavu teksturu - bacite ga. Kod jaja vrijedi pravilo: kad sumnjate, radije nemojte riskirati.
Što učiniti s preostalim jajima?
Ako vam je nakon blagdana ostalo više tvrdo kuhanih jaja nego što znate što biste s njima, dobra vijest je da ih možete iskoristiti na brojne načine - ne samo praktično, nego i vrlo ukusno! Evo nekoliko ideja koje mogu poslužiti kao inspiracija za obiteljski ručak, laganu večeru ili užinu za posao.
Salata od jaja
Klasična i brza opcija. Tvrdo kuhana jaja nasjeckajte i pomiješajte s malo majoneze, senfa, soli, papra i sjeckanim vlascem ili mladim lukom. Odlična je kao namaz na kruhu ili punjenje za tortilje.
Sendviči i tosti s jajima
Tvrdo kuhana jaja narezana na ploške savršeno se slažu sa svježim povrćem, sirom, šunkom i raznim umacima. Isprobajte kombinaciju jaja, avokada i rukole na integralnom kruhu – jednostavno i zdravo!
Punjena jaja
Prepolovite jaja po dužini, izvadite žumanjke i pomiješajte ih s majonezom, senfom, tunjevinom, avokadom ili začinima po želji. Smjesu vratite u polovice bjelanjaka i poslužite kao dekorativno predjelo ili zalogaj uz piće.
Jaja u curryju ili varivu
U mnogim svjetskim kuhinjama kuhana jaja se dodaju u umake - primjerice curry s kokosovim mlijekom i začinima. Odlična ideja ako volite egzotične okuse. Također, možete ih ubaciti u domaće varivo od povrća ili leće.
U kombinaciji s povrćem
Iskoristite kuhana jaja kao dodatak salatama - zelena salata, rikola, rukola, svježi krastavci i rajčice odlično se slažu s jajima i kapljicom maslinovog ulja i limuna.
U mesne ili povrtne rolade
Tvrdo kuhana jaja mogu se 'sakriti' u sredinu mesnih ili povrtnih rolada, pa prilikom rezanja daju lijep i zanimljiv izgled. Klasičan primjer je mesna štruca punjena jajima.
Ukratko - nemojte ih bacati! Jaja su iznimno svestrana namirnica koja se može iskoristiti u bezbroj kombinacija. Malo mašte i ostatci od Uskrsa pretvaraju se u prave male kulinarske užitke.