Jesen u Dalmaciji teško je zamisliti bez šipka, odnosno nara. Njegova crvena zrnca prepuna su antioksidansa, vitamina i minerala... A jedan je od načina za iskoristiti njegove blagodati - domaći sok.
Donosimo, stoga, jednostavan recept za sok od šipka.
Sastojci:
- 3-4 velika zrela šipka
- 1-2 žlice meda ili šećera (po želji)
- malo limunovog soka (opcionalno, za svježinu).
Priprema:
Prepolovite šipke i izdvojite zrnca. Najlakše je to napraviti tako da ih prerežete napola, okrenete prema dolje i kuckate kuhačom po kori - zrnca će sama ispadati.
Zrnca stavite u blender ili sokovnik. Ako nemate, možete ih lagano zgnječiti u gazi ili pasirki pa procijediti sok kroz cjedilo.
Dobiveni sok procijedite da uklonite sitne koštice.
Po želji zasladite medom ili šećerom. Ako volite kiselkastiji okus, dodajte par kapi limuna.
Ohladite i poslužite svježe.