Dolaskom toplijih dana sve se više konzumira sladoled, obično neki iz ponude trgovina. No moguće ga je pripremiti i doma - donosimo recept za domaći od vanilije.
Sastojci:
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag (hladnog)
- 1 konzerva (cca 400 ml) kondenziranog mlijeka (zaslađenog)
- 1 žlica ekstrakta vanilije.
Priprema:
U velikoj zdjeli izmiksa se slatko vrhnje dok ne postane čvrst šlag. U drugoj posudi pomiješa se kondenzirano mlijeko i ekstrakt vanilije.
Šlag se zatim pažljivo umiješa u smjesu s kondenziranim mlijekom - koristi se špatula i lagano miješa kako bi ostala prozračna tekstura.
Smjesa se prebaci u posudu s poklopcem (ili se pokrije prozirnom folijom). Stavi se u zamrzivač na najmanje 6 sati, idealno preko noći.
Prije posluživanja, sladoled se ostavi 5-10 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se lakše posluživao.
Opcionalno:
U smjesu se mogu dodati komadići čokolade, voće, keksi ili orašasti plodovi po želji, prije zamrzavanja.