Ukiseljeni luk odličan je dodatak brojnim jelima - njihov okus podiže na jednu novu razinu. Za kiseljenje se najčešće koristi ljubičasti.
Uz jednostavan recept koji je objavio portal Miss Gastro, spreman je za čas - za 15-ak minuta. Prvo je potrebno luk narezati na tanke polumjesece. Jako je važno da su oni jednake debljine i pravilni jer to čini razliku kod serviranja. Nakon toga treba napraviti marinadu - od octa, šećera, soli i začina poput timijana, ružmarina, kumina sjemenki korijandera i slično.
Za kiseljenje luka najbolje je koristiti jabučni ocat. Bijeli alkoholni ocat mogao bi biti preintenzivan za nježni luk, a druge vrste poput rižina octa, aceta balsamica i octa od crvenog vina imaju dodatne arome koje bi mogle prikriti prirodnu slatkoću luka.
Obično se za marinade za kiseljenje ocat kratko prokuha sa soli, šećerom i začinima kako bi se dobila tekućina za brzo kiseljenje. No kako luk lako poprima arome i bez zagrijavanja, ono ovdje neće biti nužno, ali može se slobodno i zagrijati ocat - tako će okusi još brže i intenzivnije prodrijeti u njega.
Za brzo ukiseljeni luk dovoljno je da 10 minuta stoji u marinadi i već ga se može koristiti kao dodatak jelima poput sendviča, tacosa, salata, burgera, umaka… No što se luk dulje namače u kiseloj marinadi, to će njegov okus biti bogatiji.
Brzo ukiseljeni luk može se s marinadom - u poklopljenoj staklenci bez dotoka zraka - spremiti u hladnjak i ondje čuvati mjesecima
Sastojci:
- 1 veći ljubičasti luk, narezan na tanke polumjesece
- ½ šalice jabučnog octa
- 1 i 1/2 žličica soli
- 1 žlica šećera
- začini po izboru - timijan (2 grančice); ružmarin (2 grančice); kumin – u komadu, ne mljeveni; sjemenke korijandera
Postupak:
Narežite luk na tanke polumjesece. U zdjelici ili staklenci izmiješajte ocat, šećer i sol. U tom trenutku možete dodati i začine po izboru za dodatan okus.
Dodajte luk u marinadu - obavezno dobro izmiješajte da sav bude uronjen. Pustite da stoji minimalno 10 minuta prije upotrebe, idealno preko noći.