Od kocki za juhu preko čokolade do namaza, svaki osmi proizvod od 152 analizirana sadržava aromatske ugljikovodike mineralnih ulja tzv. MOAH - koji su štetni za zdravlje, upozorava udruga potrošača Foodwatch. Stoga poziva na donošenje zakona koji bi nametnuo nultu stopu tolerancije na MOAH u svim prehambenim proizvodima u Europi, javlja HRT.
Peticiju je potpisalo već više od 70.000 ljudi. Njome se zahtijeva nulta tolerancija na prisutnost ugljikovodika iz mineralnih ulja u hrani. U hrani su se našli slučajno: dospjeli su iz okoliša ili ambalaže. Peticija je adresirana na europsku povjerenicu za zdravlje i sigurnost hrane, ali i na predsjednike vlada svih europskih država.
- Baš zbog tih svojih svojstava, pošto su to aromatski spojevi, oni imaju vrlo različite efekte na zdravlje ljudi i iz tih razloga Europska komisija još dan danas nije dala maksimalne dozvoljene doze u hrani. Oni se sporadično pojavljuju u hrani, mogu biti iz različitih izvora - rekao je Dario Lasić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.
Udruga potrošača Foodwatch, koja je pokrenula peticiju, testirala je 152 prehrambena proizvoda. Kupljeni su u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj. Utvrđeno je da ih je 19 bilo kontaminirano ugljikovodicima iz mineralnih ulja, odnosno svaki osmi proizvod.
- Europska unija i cijela prehrambena industrija već dugo znaju koliko su opasna mineralna ulja. Skandalozno je to što Unija, koja ističe da je svjetski predvodnik u očuvanju zdravlja potrošača, još nije ograničila količine te nepotrebne tvari opasne za zdravlje - navodi Matthias Wolfschmidt, direktor Foodwatch Internationala.
Brojni su načini kako mineralna ulja mogu doći u kontakt s hranom. Posljednjih godina najviše se sumnja na ambalažu, osobito na kartonsku i onu recikliranu. No kontaminacija mineralnim uljima može se dogoditi već na samom polju. A i tijekom proizvodnje, mineralna ulja kojima se podmazuju strojevi, mogu završiti u hrani.
Udruga Foodwatch analizirala je različite proizvode - od kruha, keksa, kocke za juhu, riže, leće i tjestenine do čokoladnih namaza. U kojoj će se hrani pronaći ostaci mineralnih ulja teško je predvidjeti. No zamijetili su da se u većoj količini pojavljuju u proizvodima pred istekom roka trajanja.
Europska agencija za sigurnost hrane do kraja iduće godine dat će svoje mišljenje o ostacima ugljikovodika iz mineralnih ulja u hrani.
Kako se opasne tvari ne bi našle na tanjuru, potrebno je donijeti regulativu. Mnogi smatraju da ne bi trebalo odrediti najveće dopuštene količine, nego potpuno zabraniti njihovu prisutnost u hrani. No mineralna ulja samo su djelić onog što se može naći u hrani, a ondje mu nije mjesto. Kako bi hrana bila zdravstveno ispravna, potrebno je da svi u lancu postupaju odgovorno.