Prvi Slow Food festival - Sjeme promjene na otoku Korčuli, posvećen vrhunskoj gastronomiji, održivosti i zajednici, održan je od 28. rujna do 4. listopada. Manifestaciju je pokrenula Turistička zajednica grada Korčule, u suradnji s turističkim zajednicama otoka i lokalnim ugostiteljima. Manifestacija je osmišljena za sve one koji u putovanjima traže više – autentičnost, odgovoran pristup prirodi i susret s pravim, lokalnim okusima.
Tjedan restorana, niz organiziranih radionica, predavanja i panela ukazali su da festival nije tek gurmanski doživljaj, već je riječ o iskoraku prema turizmu koji čuva i obnavlja – prema regenerativnom modelu koji vrednuje prirodu, kulturu i ljude. Festival je u fokus stavio lokalnu gastronomiju i otočke proizvođače, koji se sve više vraćaju svojim korijenima, tradicijskoj proizvodnji i ekološkim metodama pa nas nimalo ne čudi da je festival bio jako dobro posjećen. Zaštićeni proizvodi poput Lumblije i Korčulanskog maslinovog ulja, s restoranima nagrađenim Michelinovim preporukama i zelenom zvjezdicom, potvrđuju kvalitetu koja čini temelj ovog festivala.
Vrhunska gastro priča - čak tri objekta vlasnici Michelinove oznake
Festival je započeo tjednom restorana, u kojem je cijeli otok živio u znaku slow fooda. U sklopu Tjedna restorana, ugostiteljski objekti – Konoba Adio Mare, Eko Škoj, Konoba Mate, Filippi, LD Garden, Konoba Maha, Zure i OPG-a Ižula – pripremili su posebne menije inspirirane lokalnim namirnicama, nudili tematske jelovnike po pristupačnim cijenama, s ponudom koja se kretala od jednostavnijih varijanti do ekskluzivnih menija vrijednih pravog gurmanskog doživljaja. Oduševljeni posjetitelji uživali su u tradicionalnim jelima s modernom pripremom; poput domaće pašticade, janjetine ispod peke, domaće tjestenine i raviola punjenih kozjim sirom, žrnovskih makaruna, srdela u savuru, ribe na žaru...
Radionice i predavanja
U sklopu festivala bio je organiziran niz predavanja i kulinarskih radionica: od pripreme tradicionalnih kolača iz Lumbarde do slanutka 'na tri načina' u restoranu Filippi. Edukativni dio festivala okupio je i renomirane predavače na panel raspravi o Slow food- u, koja je održana 3.10 s početkom u 15 sati u Gradskoj knjižnici. Na panelu su sudjelovali brojni renomirani predavači i stručnjaci.
Ivo Kara-Pešić, predsjednik i jedan od idejnih tvoraca i utemeljitelja udruge Kinookus održao je predavanje na temu 'Prehrana je agropolitički čin & Slow Food u jeku klimatske krize', te pohvalio festival što je u glavni fokus postavio male tradicijske proizvođače i njihove probleme, te naglasio potrebu uključivanja javnih politika. Istaknuo je održivo osnaživanje lokalne ekonomije kroz suradnju s malim tradicijskim proizvođačima.
Ankica Džono Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva, održala je predavanje na temu 'Pravilne prehrane u ritmu prirode', te istaknula 'Za cjelovito i dugoročno zdravlje bitna je upotreba sezonskih namirnica, koje prate prirodni ritam tijela, s ravnomjernim unosom hranjivih tvari' te naglasila nutritivnu vrijednost samoniklog jestivog bilja i široku primjenu.
Održiva gastronomija predstavljena je na primjeru obiteljske konobe Mate iz Pupnata, koju su prije 22 godine otvorili bračni par Farac, a nastavili razvijati kći Biljana i snaha Ana Farac. Konoba je u kratkom vremenu postala nezaobilazna gastro destinacija za turiste iz cijelog svijeta. Michelin ih je 2022. godine ovjenčao prestižnom zelenom zvjezdicom, prepoznajući njihov predan farm-to-table koncept, održivost i ekološki odgovoran pristup.
'Iza te zelene zvjezdice stoji naš odnos prema prirodi. U kuhinji konobe oduvijek se otpad razdvaja i koristi kao hrana za životinje ili kompost, uzgajamo povrće i voće bez ikakvih dodataka te poslužujemo gostima', kazala je Ana.
Bio vina i ekološko vinogradarstvo, predstavila je Marijeta Čalić iz pelješke vinarije Križ, pionira ekološkog uzgoja vinove loze, prvih proizvođača prirodnih vina od autohtonih sorata grk i plavac mali. Ukazala je razliku između ekološkog /biodinamičnog vinogradarstva i konvencionalnog, te skrenula pozornost na utjecaj sintetičkih gnojiva na tlo. Ispričala je o početcima njihovih vinskih avantura, preseljenju na Pelješac, ustrajnosti u ideji proizvodnje prirodnih vina i svjetskom uspjehu kojim je, naposljetku, nagrađen njihov ogroman rad.
S nestrpljenjem dočekano je predavanje 'No waste u vrtu', popularne vrtlarice i diplomirane agronomke Kornelije Benyovsky Šoštarić 'Nikad nije kasno da naučite kako uzgajati zdravu hranu čak i u urbanim sredinama, koristeći praktične savjete i tehnike organskog uzgoja'.
Prisutne je savjetovala kako odabrati najbolje sjeme, pripremiti tlo, njegovati biljke i brinuti se o njihovom zdravlju na održiv način.
Poseban šarm festivala donio je Sajam otočnih proizvoda, održan u subotu 4. listopada, koji je bio ujedno prilika da na jednom mjestu kušate i kupite domaće delicije: od maslinova ulja i sira, do suhomesnatih proizvoda i vina.
Paralelno sa završetkom festivala održana je 2. Korčula Run utrka. Drugo izdanje humanitarne ulične utrke, održano povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke, okupilo je preko 500 sudionika i pokazalo nevjerojatnu snagu zajedništva jedne otočne zajednice.