U prekrasnom Resortu Petram koji se nalazi u blizini Savudrije, na četvrtom katu održana je prezentacija vinarije Prelac iz Momjana. Radilo se o novim Premium vinima merlot Oliver i cuveeu merlota, refoška i cabernet sauvignona imena Vita. Prezentacija je bila povijesni trenutak za vinariju i obitelj Prelac. Radi se o prvim njihovim Premium vinima, limitiranoj seriji, a oba vina posvećena su četvrtoj generaciji, nasljednicima ove vrlo lijepe tradicije, Oliveru i Viti. Vino je punjeno u ekskluzivnim bocama, a koje imaju potpuno novi dizajn etiketa koje su pripremili mladi dizajneri Over studia iz Brtonigle.
Premium vina, prekrasan hotel Petram sa fantastičnim pogledom na obližnji Portorož i Piran dali su naslutiti da će ovo biti vrlo poseban događaj i druženje. Domaćin, obitelj Prelac odlučila je predstaviti Premium vina uz sljubljivanje tri fantastično pripremljena jela koja je pripremio chef kuhinje u Petram Resortu Vukašin Knežević. Lijepa priča započela je sa novim pjenušcem Blanc&Noir Extra Brut Classic a koji su uzvanici kušali sa tartarom od škampa sa temom nara i citrusa. Oliver vino bilo je sljubljeno sa pačjim prsima sa sosom od borovnice i karameliziranom bundevom a vino Vita je sljubljeno je sa srnećim fileom uz kremu od cikle.
Jedan od najboljih sommeliera Hrvatske i četverostruki pobjednik na sommelierskim prvenstvima Hrvatske Ivan Jug imao je privilegiju i čast da predstavi ova dva nova vrhunska vina i ovo vrlo lijepo sljubljivanje.
Vita je puna voćnih aroma, dok će Oliver svu tu puninu dobiti kroz nekoliko sljedećih godina. Vino Oliver je stopostotni merlot sa okusom borovnice, šljive i ribizla, sa nijansama plavog cvijeća poput ljubičice uz notu i tamne čokolade.
Vita je cuvée sastavljen od 50 posto Oliverovog merlota, te po četvrtinu sorti refošk i cabernet sauvignona. Prevladava vrlo zrelo crveno bobičasto voće, trešnja i crvena šljiva. Malo je slađa i elegantnija sa dosta tanina. Vita je već sada vrlo pitka, dok će Oliver sve to dobiti kroz vrijeme.
Obitelj Prelac proizvodi vino preko stotinu godina ali novija povijest započinje 1996. godine kada Rino Prelac otvara vinski podrum, a vina su se najviše prodavala u obiteljskoj konobi koja je u neposrednoj blizini podruma. U ponudi imaju desetak etiketa a svježa malvazija je najviše zastupljena i tražena ali tu su muškat i odležani refošk. Na bijeloj zemlji u okolici Momjana obrađuju 12 hektara vinograda a uz Rina posao vodi i sin Denis.
Događaju su prisustvovali uvaženi gosti, partneri i prijatelji obitelji Prelac i mnogobrojni novinari. Među njima bio je i direktor Turističke zajednice Grada Buja Valter Bassanese, predsjednik i direktor Vinistre, predsjednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič, te mnogi drugi uvaženi gosti.