Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Završeno 3. izdanje ZINFESTA

FOTOGALERIJA Završeno 3. izdanje ZINFESTA

Organizatori su zadovoljno brojem posjetitelja

Uspješno je završeno 3. izdanje ZINFEST-ATWFF koji se prošli četvrtak i petak održavao u restoranu Nautic Marine Kaštela. Ovaj eno gastro događaj okupio je brojne posjetitelje koji su imali priliku kušati preko 30 vrsta Crljenka te brojne tradicionalne delicije. Predstavilo se preko 60 izlagača među njima većinom vinari i vinogradari iz gotovo cijele Dalmacije, ali i brojni OPG-ovi koji su imali bogatu ponudu. Održani su i okrugli stolovi o promociji i brendiranju Crljenka kaštelanskog, ali i kušanje Crljenka iz različitih vinogorja, kako hrvatskih, tako i talijanskih te crnogorskih.

Ovogodišnji ZINFEST održavao se na dvije pozornice, gastro i wine, s četiri različita programa tijekom kojih su se predstavili izlagači. Kušale su se vrhunske vinske kapljice Crljenka kaštelanskog, ali i raznovrsna slatko slana jela, kako poznatih kuhara tako i amatera zaljubljenika u kulinarstvo. Posjećenost je bila odlična što organizatorima daje dodatan vjetar u leđa.

- Vrlo smo zadovoljni 3. izdanjem ZINFEST-a. Ove godine smo napravili veliki iskorak i drago mi je da smo ga uspjeli organizirati točno onako kako smo i zamislili. Imali smo dvije pozornice i četiri različita programa gdje se predstavilo 60 izlagača s preko stotinu sudionika. Moglo se vidjeti da su vinari, ne samo kaštelanski nego i iz drugih mjesta pohodili ovo događanje. Organizirali smo okrugli stol koji je od vrlo velike važnosti za vinarstvo u Dalmaciji te kušanje 20 vrsta vina Crljenka s različitih lokacija. Sve ove brojke govore o uspješnosti ZINFEST-a, a nama sugeriraju kako trebamo nastaviti i dalje s ovim projektom - kazao je u ime organizatora događanja Srećko Radnić iz Klastera Zora.

Upravo o promociji i brendiranju Crljenka kaštelanskog kao i budućim koracima govorilo se tijekom održavanja okruglog stola 'Crljenak kaštelanski i budući brending unutar Zemljopisne oznake izvornosti' kojeg je vodio dr. Leo Gracin. Zaključak je kako će svi zajedno još upornije raditi na prezentaciji Crljenka, jer sva vina koja dolaze s hrvatskog područja su vrhunska te je šteta da ne dobiju i etiketu svjetski priznatih vinskih kapljica kao što je i Zinfandel.

- Važnost Crljenka za hrvatsko vinogradarstvo je izuzetna, a jedino kroz zajedništvo vinara Dalmacije se može u potpunosti afirmirati - zaključio je dr. Gracin.

Održano je i dvosatno, usporedno kušanje vina od Crljenka kaštelanskog, ali i onih iz različitih vinogorja Hrvatske, Italije i Crne Gore. Stručnjaci dr. Ana Mucalo, dr. Leo Gracin, Davor Šestanović i Danijel Čečavac prezentirali su čak dvadeset vrsta Crljenka i rođaka. Okupila se mnogobrojna publika koja je željela kušati vinske kapljice Crljenka bez obzira je li bio kaštelanski, Pribidrag, Tribidrag, Primitivo, Zinfandel, Kartošija, jer kako su i zaključili svako od njih je vrhunsko savršeno vino.

Manifestacija ZINFEST, kojoj je u fokusu priča o Crljenku, bila je prilika za predstavljanje okupljenih vinara i vinogradara koje je vodio somelijer Ljubo Poštenjak. Predstavile su se vinarije Vinarija Matela, Vina Perišin, Vinarija Milan, Vinarija Marin Milan, Vina Vuina, Vinarija Anton Kovač, Vinarija Krolo, Vinarija Mimica, Vina Ivica Radunić, Kairos vina, Kaštel sikuli, Kraljevski vinogradi Zadar, Markus Wines, OPG Ante Kuzmanić, OPG Anton Kovačev, OPG Mladen Kuzmanić Fradelo, Vina iz HORE, Šoltanska vina. Uz vinare sudjelovali su i Pršutana Jakov Dolac, Riba Dražin, BEK Pušnica, Puđa sir, Microgreens, Pčelarski savez SDŽ, TZ Kaštela, Helle DMC i Eridan.

Uz to, posjetitelji su imali priliku kušati i brojne gastro delicije za koje su bili zaduženi učenici i profesori ugostiteljskih škola i udruga kroz 'Priče o jelu'  gdje su iskazali svoja amaterska umijeća koja nisu zaostajala za onim profesionalnim, chefova poznatih restorana iz Trogira i Splita koji su se predstavili kroz program 'Gastronomske kreacije s potpisom'.

U ovom eno gastro događaju sudjelovale su srednje škole, Braća Radić iz Kaštela, Turistička škola Split i Srednja škola Hvar ispostava Jelsa te udruga Solinjanke Solin te društvo Kameni cvit. Posjetitelji su tako imali priliku kušati vegetarijansko varivo od jari graha, dolce garbo i tripice s krumpirom uz slatke delicije kifliće, ušećerene bademe, arancine, trogirske rafiole, ali i fritule od boba Keti Lučin koja je dijelila pozornicu sa svjetskim pobjednikom u amaterskom kuhanju sipe i boba Željkom Buotićem Lešom.

U 'Gastronomskoj kreaciji s potpisom' sudjelovao je Robert Predrag Žmire iz trogirskog restorana Mare koji je skuhao svoje remek djelo 'rižot sa raštikom, pršutom i pancetom uz varenik od Crljenka i kozjom skutom' i to prvog dana ZINFEST-a. Dan nakon, jednako tako oduševio je i Stipe Šušnjara, chef splitskog restorana Artičok koji je spremao specifično jelo koje je bilo ne samo ukusno, nego je i njegov tijek pripreme bilo spektakularno gledati obzirom se spremao na živoj vatri: artičok na žaru koji se otvarao u obliku cvijeta uz kremu od selekcije boba i graška.

U gotovo svaku gastro priču bila je utkana kapljica Crljenka kojem nisu mogli odoljeti brojni posjetitelji koji su dva dana uživali na 3. izdanju ZINFEST-a kojem je cilj i dalje još snažnije nastaviti pričati priče koje baštine lozu i vina koja su othranila brojne generacije Kaštelana, a danas su vrhunski primamljiv razlog dolaska brojnih gostiju u Kaštela.

Vaša reakcija na temu