Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Friteze na vrući zrak su korisne, no neku hranu ne pržite u njima

Friteze na vrući zrak su korisne, no neku hranu ne pržite u njima

Pogledajte što je bolje pripremati na 'tradicionalan' način

Friteza na vrući zrak je u pravilu mala konvekcijska pećnica na vruć zrak. U njoj se ravnomjernije raspoređuje toplina, a idealna je kad trebate nešto pripraviti na brzinu. Ipak, ovu hranu nije dobro pripremati u njoj:

1. Hrana za pohanje

Ako hrana nije prethodno pržena ili smrznuta, izbjegavajte stavljanje sirove smjese u fritezu. Osim nereda koji će stvoriti, hrana neće biti ista kao kad je stavite na ulje, odnosno neće biti hrskava.

2. Svježe zelje

Lisnato zelje poput špinata skuhat će se neravnomjerno zbog vrućeg zraka na veliku brzinu. Može vrlo lako zagorjeti.  U konačnici, stručnjaci kažu da je smrznuto povrće najbolje za fritezu jer zadržava više vlage iz leda.

3. Cijela pečenka

Pitanje je hoće li cijela pečenka uopće stati u fritezu, ali čak ako i stane, najbolje je da to meso ipak pripremate u pećnici. U fritezi se neće ispeći ravnomjerno jer dio koji je najbliži izvoru topline vjerojatno će izgorjeti, dok onaj koji je najudaljeniji vjerojatno neće biti još siguran za jelo.

4. Sir

Budući da friteza 'ne prži' zapravo hranu, stavljanje sira bez nekakvog premaza samo će rastopiti sir i stvoriti nered koji ne želite čistiti.

5. Sirove žitarice

Žitarice poput riže i tjestenine mogu se lijepo pržiti u fritezi, ali prvo ih treba skuhati na štednjaku.  Pokušaj kuhanja nečega u fritezi što je potrebno prethodno uroniti u vodu da bi se pravilno skuhalo neće uspjeti, piše Reader's Digest, prenose 24 sata.

Vaša reakcija na temu