Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hrvati godišnje pojedu gotovo 23 kg ribe

Hrvati godišnje pojedu gotovo 23 kg ribe

Crofish kao jedini sajam ribarstva izravno promovira uspjehe cijelog sektora

Jedini međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportova na vodi u Hrvatskoj, Crofish, spreman je za prve posjetitelje, na kojem će se tijekom tri dana trajanja predstaviti više od 80 domaćih i europskih izlagača. Na vanjskom i unutarnjem izložbenom prostoru porečke dvorane Žatika, ukupne veličine 3.500 m2, posjetitelji će razgledati bogatu ponudu proizvoda te raznih rješenja za ribarstvo i akvakulturu, ribarsku opremu i alate, plovila, zaštitnu odjeću, opremu za ribolov i sportove na vodi, kao i kompletnu opremu za uzgoj školjkaša i ribe.

Svi dijelovi ovog bogatog programa zasigurno će doprinijeti popularizaciji proizvoda ribarstva stanovništvu i turističkom tržištu. Prema posljednje dostupnim statistikama Ministarstva poljoprivrede, potrošnja ribe raste, pa je 2021. u Hrvatskoj potrošeno 22,9 kg ribe po glavi stanovnika, i u daljnjem je porastu, dok je prosječna potrošnja država članica EU 24,4 kg. Istovremeno, ukupna proizvodnja u morskoj akvakulturi u 2023. iznosila je 23.150 tona, pri čemu prednjači porast orade (komarče) i brancina (lubina), dok u slatkovodnoj iznosi 3.700 tona, a prvo mjesto zauzima šaran.

Ispravna valorizacija pomorstva i ribarstva motivacija je za pokretanje sajma Crofish, ističe Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije i predsjednik organizacijskog odbora sajma.

'S obzirom na naše morsko i riječno bogatstvo, zadovoljstvo nam je što se na sajmu predstavljaju brojni domaći izlagači s proizvodima podrijetlom iz akvakulture, a svjetske kvalitete. Afirmacija akvakulture i promocija proizvodnje i potrošnje ribe je iznimno važna, a svake godine u studenom i Crofish daje tome svoj obol. Kao jedini sajam koji se bavi ribarstvom,organiziramo ga kako bismo posjetiteljima približili važnost mora i rijeka i njihove zaštite, bogate ribarske i pomorske tradicije, ali i gospodarskog potencijala koji ovaj sektor ima', poručuje Momić na otvorenju 16. sajma Crofish.

Ulaz na sajam besplatan je, a od 22. do 24. studenoga očekuje se više od 4.000 posjetitelja iz Hrvatske i regije, tijekom kojeg će svi zainteresirani moći doživjeti sve aspekte Crofisha – od profesionalnog do stručnog, edukativnog, gastronomskog i sportskog. Tako je i ove godine posebna pažnja posvećena edukativnom dijelu, gdje će predstavnici uprava za ribarstvo i znanstvenici iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Crne Gore razgovarati o stanju u ribarstvu, ali i sve većem utjecaju klimatskih promjena na riblji fond, a sve s ciljem stvaranja održivog ribarstva za buduće generacije.

Na svečanom otvorenju novog Crofisha, gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo, Loris Peršurić, zahvalio je organizatorima na pripremi još jednog izdanja.

'Poreč se još jednom pokazao kao izvrstan domaćin i destinacija za ovako velike manifestacije. Naša infrastruktura, lokacija dvorane i iskustvo  jamstvo su svakom gostu da će dobiti najbolju uslugu i posvetiti se poslu radi kojega je i došao. Organizatori su i ove godine donijeli puno inovacija i noviteta, ne samo unutar i oko Žatike, nego i na Rivi, a ispred nas je jedan sunčan jesenski vikend, idealan za razgledavanje svega što sajam nudi', poručio je Peršurić. 

Osim izlagačkog dijela, svakoga se dana održava i Cooking show, gdje će vrhunski chefovi Gianpaulo Sardot, Emanuel Melon, Dean Gluhak & Milena d.o.o., Martin Vižintin, Martin Bukovac, Saša Pribičević, Marko Obradović, Kristijan Kovačević, ali i bivša kandidatkinja emisije Masterchef, Gaia Zec i Tuna show by Petar Stojković, za posjetitelje pripremati tradicionalna i moderna jela od ribe i morskih plodova, istovremeno spajajući kontinentalnu i obalnu Hrvatsku. Tako je dio sajma posvećen i specijalitetima od slatkovodne ribe, a Športsko ribolovno društvo Đurđenovac u Poreču će pripremiti najpoznatijeg predstavnika slatkovodnih riba, šarana, po tradicionalnom slavonsko-baranjskom receptu.

Uz unutarnji i vanjski prostor dvorane Žatike, Crofish se prostire i na područje bivšeg Carinskog gata na porečkoj rivi, gdje će posjetitelji moći posjetiti i razgledati više različitih vrsta plovila i razgovarati s njihovim posadama. Sajam nudi i dječji kutak i edukativno – kreativne radionice s animatorima, kao i besplatna probna ronjenja u grijanom bazenu ispred Žatike, a u akvatoriju ispred Poreča održat će se i jedriličarka regata  i natjecanja u udičarenju iz usidrene brodice, udičarenju za juniore štapom s obale i lov grabežljivca živim mamcima i varalicama. Uz sportska i gastronomska događanja, posjetitelje očekuje i više od deset stručnih predavanja.

Organizator sajma je Udruženje obrtnika Bujštine - Umag, uz potporu Obrtničke komore Istarske županije, Grada Poreča-Parenzo, Istarske županije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Ministarstva obrane, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske obrtničke komore.

Sajam je moguće posjetiti u petak i subotu od 10 do 19 sati, odnosno do nedjelje u 18 sati, a za više informacija posjetite službenu stranicu www.crofish.eu. Sajam Crofish sufinanciran je sredstvima Europske unije iz programa za ribarstvo i akvakulturu, mjere IV.3 'Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture'  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Vaša reakcija na temu