Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Hrvatski fakultet radi na projektu izrade čokolade bez šećera u kojoj će se kao zaslađivač koristiti kakaova ljuska

Hrvatski fakultet radi na projektu izrade čokolade bez šećera u kojoj će se kao zaslađivač koristiti kakaova ljuska

Vrijedan je oko 200 tisuća eura

Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku tim znanstvenika predvođen  izv. prof. dr. sc. Đurđicom Ačkar radi na projektu 'Oleogelovi kao nutritivno poboljšanje čokolade i krem-proizvoda'.

Projekt je nastavak istraživanja 'Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda', u kojem je kakaova ljuska primijenjena kao zamjena za šećer i/ili kakao u čokoladi i srodnim proizvodima. 

'Cilj ovog projekta je istražiti mogućnost zamjene masti u čokoladi i krem-proizvodima primjenom oleogelova na bazi nusproizvoda prehrambene industrije (kakaova ljuska i pljevica pira, sirutka) i proteina boba te lješnjakovog, suncokretovog ulja i kokosove masti', poručuju s osječkog fakulteta. 

Također, ispitat će se mogućnost izolacije vlakana iz biljnih nusproizvoda i njihova primjena u oleogelovima za proizvodnju čokolade i krem-proizvoda.

'Kakaova ljuska, pljevica pira, sirutka i proteini boba, kao i izolirana vlakna, modificirat će se primjenom visokonaponskog električnog pražnjenja kako bi im se poboljšala svojstva vezanja ulja. Provest će se detaljna karakterizacija modificiranih sirovina, oleogelova, čokolade i krem-proizvoda te će se procijeniti nutritivno poboljšanje krajnjih proizvoda', kažu znanstvenici.

Projekt je vrijedan oko 200 tisuća eura, a financira ga Hrvatska zaklada za znanost. Trebao bi završiti 2027. godine.

Vaša reakcija na temu