Umjesto klasičnih ćufti, T-portal predlaže vam da isprobate ovu jednostavniju izvedbu mesnih okruglica u saftu koje će vas sasvim sigurno oduševiti. Umjesto dinstanja u dubokoj tavi, jelo se peče u pećnici pa ćete izbjeći masne mrlje na štednjaku i umanjiti si muke s čišćenjem. Okruglice možete poslužiti baš kao i klasične ćufte uz krumpir pire, rižu ili nešto treće, što obično imate naviku jesti uz ovo jelo.
Sastojci
Za okruglice:
130 g riže
500 g mljevenog mesa (svinjetina i govedina)
100 g luka
100 g mrkve
3 češnja češnjaka
jaje
15 g soli
5 g slatke crvene paprike
Za umak:
50 g pasirane rajčice
50 g kiselog vrhnja s 22% m.m.
10 g soli
15 g slatke crvene paprike
20 ml ulja
150 ml vode
Priprema
1. U posudu dodajte mljeveno meso, rižu, sitno sjeckani luk, naribanu mrkvu, jaje, protisnuti češnjak, slatku papriku, sol i papar. Sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
2. Navucite tanke gumene rukavice kako se meso ne bi lijepilo za ruke pa oblikujte veće okruglice. Poredajte ih u vatrostalnu zdjelu.
3. Pripremite umak tako što ćete u posudu dodati pasiranu rajčicu, kiselo vrhnje, ulje, sol, slatku papriku i vodu i sve dobro promiješati. Umak prelijte preko mesnih okruglica.
4. Pecite sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180 °C.