Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Mirisna pita od jabuka

RECEPT Mirisna pita od jabuka

Desert koji vraća u djetinjstvo

Nema mirisa koji bolje priziva jesen od toplih jabuka i cimeta. Pita od jabuka jedan je od onih deserata koji nikada ne izlazi iz mode – jednostavna, sočna i prepuna okusa, podsjeća na kuhinje naših baka, ali jednako dobro osvaja i današnje stolove. Uz šalicu čaja ili kave, ovaj klasik stvara trenutke koje pamtimo.

Priprema pite od jabuka ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, a rezultat je savršeno prhko tijesto u kojem se skriva nadjev od slatko-kiselih jabuka i začina.

Sastojci za tijesto:

- 300 g glatkog brašna

- 150 g maslaca

- 100 g šećera

- 1 jaje

- 1 prašak za pecivo

- prstohvat soli

- 2 žlice kiselog vrhnja

Sastojci za nadjev:

- 5–6 većih jabuka

- 80 g šećera (po želji više ili manje, ovisno o slatkoći jabuka)

- 1 vanilin šećer

- 1 žličica cimeta

- sok od pola limuna

- 2 žlice krušnih mrvica ili griza (da upije višak soka)

Priprema:

Maslac izrezan na kockice pomiješajte s brašnom, praškom za pecivo, šećerom i prstohvatom soli. Dodajte jaje i kiselo vrhnje, pa zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i stavite u hladnjak na pola sata.

U međuvremenu, jabuke ogulite i naribajte, zatim ih pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i sokom od limuna. Ako puste previše soka, lagano ih ocijedite.

Tijesto razvaljajte i položite na dno namašćenog kalupa. Pospite krušnim mrvicama ili grizom, rasporedite nadjev od jabuka i pokrijte drugim dijelom tijesta. Rubove lagano spojite, a gornji dio probodite vilicom kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta, dok pita ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ostavite da se malo ohladi, zatim pospite šećerom u prahu i poslužite toplo ili hladno.

Pita od jabuka najbolja je kada se dijeli – bilo da je poslužite obitelji nakon nedjeljnog ručka ili prijateljima uz razgovor. Njezin miris ispunit će kuću toplinom, a okus će vas vratiti u najdraže uspomene.

Vaša reakcija na temu