Proljeće je pravo vrijeme za svježe jagode – slatke, sočne i mirisne! Ako tražiš brzi i jednostavni recept za kolač koji će osvojiti sve ljubitelje voćnih slastica, ovaj kolač s jagodama je pravi izbor. Gotov je za manje od sat vremena i ne traži puno sastojaka. Idealno za vikend uživanje ili iznenadne goste!
Sastojci:
Za biskvit:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
Za voćni sloj:
- 300–400 g svježih jagoda (oprane i narezane na polovice ili četvrtine)
- 1 žlica šećera (po želji, ako su jagode kiselije)
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 180°C i obloži kalup za pečenje (npr. veličine 20x30 cm) papirom za pečenje ili ga premaži maslacem i pospi brašnom.
2. Izradi biskvit: U velikoj zdjeli miksaj jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Zatim dodaj ulje i mlijeko pa kratko promiješaj. Na kraju umiješaj prosijano brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Dobit ćeš glatku i kremastu smjesu.
3. Ulij smjesu u kalup i poravnaj. Po vrhu ravnomjerno rasporedi narezane jagode. Ako želiš, možeš ih malo posuti šećerom za dodatnu slatkoću.
4. Peci kolač oko 30–35 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha.
5. Ohladi kolač prije rezanja. Po želji, pospi ga šećerom u prahu ili posluži s kuglicom sladoleda od vanilije.
Savjet:
- Umjesto jagoda možeš koristiti i drugo voće: maline, borovnice, marelice…
- Ako voliš kremastije kolače, možeš dodati sloj slatkog vrhnja ili kreme od vanilije kad se kolač ohladi.