Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ramon Perucho from Pixabay Jednostavni kolač s jagodama: Savršen za proljetne dane

Jednostavni kolač s jagodama: Savršen za proljetne dane

Donosimo recept

Proljeće je pravo vrijeme za svježe jagode – slatke, sočne i mirisne! Ako tražiš brzi i jednostavni recept za kolač koji će osvojiti sve ljubitelje voćnih slastica, ovaj kolač s jagodama je pravi izbor. Gotov je za manje od sat vremena i ne traži puno sastojaka. Idealno za vikend uživanje ili iznenadne goste!

Sastojci:

Za biskvit: 

- 3 jaja 

- 150 g šećera 

- 1 vanilin šećer 

- 100 ml ulja 

- 100 ml mlijeka 

- 200 g glatkog brašna 

- 1 prašak za pecivo 

- Prstohvat soli

Za voćni sloj: 

- 300–400 g svježih jagoda (oprane i narezane na polovice ili četvrtine) 

- 1 žlica šećera (po želji, ako su jagode kiselije)

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 180°C i obloži kalup za pečenje (npr. veličine 20x30 cm) papirom za pečenje ili ga premaži maslacem i pospi brašnom.

2. Izradi biskvit: U velikoj zdjeli miksaj jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Zatim dodaj ulje i mlijeko pa kratko promiješaj. Na kraju umiješaj prosijano brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Dobit ćeš glatku i kremastu smjesu.

3. Ulij smjesu u kalup i poravnaj. Po vrhu ravnomjerno rasporedi narezane jagode. Ako želiš, možeš ih malo posuti šećerom za dodatnu slatkoću.

4. Peci kolač oko 30–35 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha.

5. Ohladi kolač prije rezanja. Po želji, pospi ga šećerom u prahu ili posluži s kuglicom sladoleda od vanilije.

Savjet:

- Umjesto jagoda možeš koristiti i drugo voće: maline, borovnice, marelice… 

- Ako voliš kremastije kolače, možeš dodati sloj slatkog vrhnja ili kreme od vanilije kad se kolač ohladi.

Vaša reakcija na temu