Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Marc Pascual from Pixabay Jesen u znaku kestena

Jesen u znaku kestena

Riječ je o nutritivno vrijednoj namirnici

Mnogima je miris pečenih kestena najčešća asocijacija na jesen. Iako im je cijena 'otišla u nebo', pa se za kilogram mora izdvojiti od 7 do 10 eura, mnogi će se počastiti ovim plodom.

Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti. Sto grama pečenog kestena ima 245 kcal. Pečeni ili kuhani kesteni vrlo su omiljeno i ukusno jelo. Mogu se jesti sami, a često ga se koristi i u slasticama, ali i slanim jelima.

Kesten sadrži vitamine A, B i C, te kalij, bakar, mangan, fosfor, sumpor i natrij, a neobično je bogat i folnom kiselinom, zbog čega se preporučuje trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću.

Kako pripremiti kestene

Ukoliko ste ih odlučili ispeći kod kuće, najprije zarežite sirovi plod nožem. Potom kestenje poškropite i stavite u zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pecite 20-ak minuta, dok se ne otvore.

I prije kuhanja ih je potrebno zarezati. Potom ih stavite u posoljenu, kipuću vodu i kuhajte oko pola sata.

Mogu će peći u fritezama na vrući zrak.

Nakon što budu gotovi, bili pečeni ili kuhani, zamotajte ih neko vrijeme u kuhinjsku krpu, kako biste ih lakše ogulili. 

Vaša reakcija na temu