Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dmitry from Pixabay JESTE LI ZNALI? Sok od rajčice može ubiti salmonelu

JESTE LI ZNALI? Sok od rajčice može ubiti salmonelu

Zbog svojih super antimikrobnih svojstava

Salmonella Typhi je patogen koji se često prenosi hranom i ne samo da uzrokuje sve simptome trovanja hranom, već i potencijalno smrtonosni trbušni tifus, koji čak i nakon desetljeća medicinskog napretka još uvijek predstavlja veliki globalni zdravstveni problem.

Tim koji stoji iza otkrića, sa Sveučilišta Cornell u New Yorku, odlučio je istražiti koji su ga antimikrobni peptidi u soku od rajčice učinili tako učinkovitim protiv salmonele, piše Glas Istre.

Prvo su istraživači provjerili je li sok od rajčice doista ubio Salmonella Typhi, a nakon što je to potvrđeno, tim je ispitao genom rajčice kako bi otkrio uključene antimikrobne peptide.

Najznačajnije otkriće je da je sok od rajčice učinkovit u eliminaciji Salmonella Typhi, njenih hiper-virulentnih varijanti i drugih bakterija koje mogu oštetiti zdravlje probavnog i urinarnog trakta.

Točnije, tim je identificirao antimikrobne peptide koji mogu eliminirati te patogeneoštećivanjem bakterijske membrane, zaštitnog sloja koji okružuje patogen i drži ga zajedno.

Istraživači se nadaju da će ljudi, kada budu poznati rezultati istraživanja, biti skloniji staviti više rajčica, voća i povrća na stol.

Vaša reakcija na temu