Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KAD SNOVI POSTANU STVARNOST Mlada Splićanka dobila priliku raditi s poznatim chefom

KAD SNOVI POSTANU STVARNOST Mlada Splićanka dobila priliku raditi s poznatim chefom

Viktorija Bašić, prva dobitnica stipendije Mediterranean Women Chefs, stažirat će kod Michela Basaldelle

Viktorija Bašić dobitnica je prve jednokratne stipendije, koju dodjeljuje platforma Mediterranean Women Chefs, za profesionalno usavršavanje mlade talentirane buduće chefice ili sommelierke u jednom renomiranom restoranu ili hotelu u inozemstvu ili Hrvatskoj. Viktorija, u skladu sa svojim imenom, je pobjedila i na proljeće ide mjesec dana u Francusku. Točnije u Provansu, gdje će stažirati kod chefa Michela Basaldelle. Njegov restoran Le Grand Puech, u mjestu Mimet, poznat je po kulinarskoj filozofiji koja se zalaže za održivost terroira u kojemu djeluje, te za zdravu prehranu. 

Ova 16-godišnjakinja je odlična učenica završnog razreda, smjer kuhar, srednje škole Oliva Allegra, privatne škole Wallner iz Splita. Skromna, radišna, zaljubljena u kuharsku profesiju, pokazala je da se upornim radom i strašću prema onome što radiš, mogu ostvariti i nezamislivi snovi. 


- Stipendiju nisam očekivala, ali sam sretna da su izabrali baš mene. Smatram da sam je zaslužila svojim radom i ljubavlju prema gastronomiji i kuhinji, ovo je za mene ostvarenje sna. Od malena sam voljela kuhati, baka je prenijela tu ljubav na mene i puno sam naučila od nje. Njene okuse i tehnike sam s vremenom svladala i učila i dalje. Ova stipendija mi je dala vjetar u leđa, pokazala mi je da sam na dobrom putu da postane jednoga dana vrhunski chef. San mi je jednoga dana otvoriti vlastiti restoran, a ovo iskustvo je nešto što ću pamtiti cijeli život. Još mi je nezamislivo da ću raditi kod jednog takvog svjetski poznatog chefa - iskreno će Viktorija, kojoj je nagrada uručena u srijedu 15. studenog na gala večeri ovogodišnje konferencije Redefining Success powered by Fortenova grupa. 

Njen domaćin Michela imao je čast kuhati i zadovoljiti mnoge ljude svojom kuhinjom, među kojima i slavne goste kao što su Sean Connery, Timothy Dalton, Richard Gere, Liz Taylor, Johnny Hallyday, Margaret Thatcher, američki predsjednik Ronald Reagan i njegova supruga, Boris Jeljcin i Francesco Cossiga

- Kuhinja i zdravlje su povezani. To je budućnost. Ako jedemo zdrave proizvode onda će i priroda biti zdrava - kaže on. 

Talijan rođen u Švicarskoj, chef Basaldella odrastao je u Italiji, na obiteljskoj ekološkoj farmi, ali je uskoro započeo bogatu međunarodnu karijeru. Radio je u restoranima nekih od najboljih svjetskih hotela, poput Danielija u Veneciji i Hyde Park Hotela u Londonu, a radio je i u Bahreinu, Moskvi, Berlinu i Rimu, da bi napokon stigao u Francusku, u Pariz, gdje je dvije godine radio u Hotelu Castille, uz bok slavnog chefa Alaina Ducassea. Chef Ducasse pozvao ga je 2015. da bude chef instruktor u njegovoj školi kuhanja u Parizu.


- Iskustvo s Alainom Ducasseom dovelo me do vrhunca moje kulinarske edukacije, spoja strasti, jednostavnosti i finoće - kaže chef. 

Od 2010. Michel s obitelji živi u malom provansalskom mjestu gdje je pokrenuo i školu kuhanja. Član je udruge Gourméditerranée, koja okuplja najbolje chefove s juga Francuske. Za vrijeme boravka u Mimetu, Viktorija će imati priliku posjetiti najbolju siranu u Aix-en-Provence i nekoliko lokalnih vinara, a pod stručnim vodstvom chefa Basaldelle usavršit će: pripremu svježe tjestenine i tjestenine ‘trafilata al bronzo’, koja se izrađuje na ‘brončanim’ aparatima, pripremu peciva, kruha, focaccia, breadsticksa, deserte na žlicu, talijanska predjela, francuske umake i pripremu raznih francuskih i talijanskih recepata. Upoznat će i predsjednika Gourméditerranée, chefa Lionela Levyja, a boravak u Provansi završit će večerom u restoranu okrunjenom Michelinovim zvjezdicama kako bi kući ponijela dojmove jedinstvenog iskustva visoke francuske gastronomije.

Financijska potpora za dodatnu edukaciju mlade talentirane djevojke prikupljena su na lanjskoj donatorskoj konferenciji i večeri Redefining Success, na kojoj je glavna govornica bila Leonor Espinosa, najbolja chefica svijeta 2022. prema izboru The World’s 50 Best Restaurants. 

- Godinu dana tražili smo idealnu kandidatkinju i pronašli je u Viktoriji Bašić, koja je, početkom listopada, bila jedna od pobjednica natjecanja mladih kulinarskih talenata na Festivalu Taste the Mediterranean u Splitu - kazali su organizatori.

Posvećena rodnoj jednakosti, konferencija Redefining Success powered by Fortenova grupa za cilj ima predstaviti uspješne žene, odnosno pokazati kako žene na vodećim položajima mogu utjecati na promjene u svom radnom okruženju i u društvu općenito. Sudionice konferencije su žene, vrhunske profesionalke, koje svojim inspirativnim pričama žele potaknuti druge, posebno mlade žene da vjeruju u sebe i svoje sposobnosti i da se bore za svoje snove. Uz konferenciju se održala i donatorska večera na kojoj su se i ove godine prikupljala sredstva za neku drugu ‘Viktoriju’ kojoj će biti omogućeno profesionalno usavršavanje.

Vaša reakcija na temu