Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Kako iskoristiti ostatke blagdanskog ručka?

Kako iskoristiti ostatke blagdanskog ručka?

Umjesto da završe u smeću, blagdanski zalogaji mogu postati nova ukusna jela

Blagdanski stolovi obično su bogati, a višak hrane gotovo je neizbježan. Umjesto da posegnete za bacanjem, ostatke možete pretvoriti u maštovite i praktične obroke koji će vas veseliti još danima nakon blagdana. Mnogi se okusi mogu ponovno iskoristiti, a malo kreativnosti u kuhinji može donijeti sasvim nova jela.

Ako vam je ostalo pečenog mesa, odlična je ideja pripremiti tople sendviče, tortilje ili domaće pulled meat varijante. Meso se može narezati na tanke trakice, kratko podgrijati s maslacem ili malo umaka te poslužiti s povrćem i sirom. Od piletine ili puretine lako nastaju ukusne salate s umakom od jogurta ili majoneze, a može se pretvoriti i u kremastu pastu za namaz.

Kuhani krumpir i povrće izvrsni su za raznolike priloge. Krumpir se može pretvoriti u hrskave popečke ili pire kroketiće, dok se ostatci povrća mogu spojiti u bogate povrtne juhe ili gratinirane složence s malo vrhnja i sira. Ako ste pripremali rižu ili tjesteninu, od njih lako nastaju brzi stir-fry obroci ili hladne salate koje osvježavaju nakon teških svečanih jela.

Kruh i peciva koja se brzo isušuju također imaju svoju drugu priliku. Od njih se mogu napraviti domaći prezli, francuski tost ili topla slojevita zapečena jela s jajima i sirom. Ako vam je ostalo kolača, mogu se pretvoriti u deserte u čaši, cake pops ili poslužiti uz tople voćne umake.

Osim što štedite novac, na ovaj način smanjujete bacanje hrane, što je sve važnije u vremenu u kojem se sve više govori o odgovornom odnosu prema namirnicama. Ostatci blagdanskog ručka ne moraju biti teret – mogu postati nova kulinarska inspiracija i prilika za još nekoliko ukusnih obroka.

Vaša reakcija na temu