Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Kako napraviti vinsku sol kod kuće?

Kako napraviti vinsku sol kod kuće?

Donosimo recept

Vinska sol je aromatični začin koji nastaje kombiniranjem morske soli i vina, a koristi se za obogaćivanje okusa mesa, povrća, pa čak i čokoladnih deserata. Osim što ima zanimljivu boju, posebno crvenu kod crnih vina, vinska sol daje jelu profinjen miris i blagu vinsku notu. Izrada ove soli je jednostavna, a rezultat atraktivan i ukusan dodatak svakoj kuhinji.

Sastojci:

- 1 čaša vina (crno, bijelo ili rosé, ovisno o željenom okusu i boji)

- 1 šalica krupne morske soli

Postupak:

1. Vino ulijte u manji lonac i stavite kuhati na srednje jakoj vatri.

2. Kuhajte vino dok se ne reducira na otprilike trećinu početne količine – trebala bi nastati gusta, sirupasta tekućina. To traje 15–30 minuta, ovisno o količini vina i jačini vatre.

3. Kada se vino reducira, maknite ga s vatre i ostavite da se malo ohladi.

4. U zdjeli pomiješajte ohlađeni vinski sirup s morskom soli. Dobro izmiješajte tako da se sol ravnomjerno natopi.

5. Smjesu rasporedite na papir za pečenje u tankom sloju.

6. Ostavite da se suši na zraku 1–2 dana ili stavite u pećnicu na niskoj temperaturi (do 80 °C) oko sat vremena, povremeno miješajući, dok sol ne postane suha i zrnata.

7. Kad se potpuno osuši, po potrebi usitnite grudice i pohranite u staklenu posudu s poklopcem.

Savjeti:

- Za jaču boju i aromu koristi se crno vino poput cabernet sauvignona ili plavca malog.

- Bijelo vino dat će blaži, svježiji okus, dok rosé sol ima delikatan miris i ružičastu nijansu.

- Vinska sol je odlična za poklon – ulijte je u malu staklenku i dodajte etiketu s nazivom vina koje ste koristili.

Koristite vinsku sol za začinjavanje jela netom prije posluživanja kako biste zadržali njezinu aromu i boju.

Vaša reakcija na temu