Nepravilno skladištenje hrane jedan je od glavnih razloga kvarenja namirnica i bacanja hrane u kućanstvima. Stručnjaci ističu da se uz nekoliko jednostavnih pravila rok trajanja namirnica može značajno produljiti, a kvaliteta sačuvati.
Hladnjak nije za sve
Iako mnogi povrće odmah spremaju u hladnjak, rajčice, krumpir, luk i češnjak bolje je čuvati na sobnoj temperaturi, na tamnom i prozračnom mjestu. S druge strane, zeleno lisnato povrće traje dulje ako ga se omota u blago navlažen papirnati ubrus i stavi u plastičnu posudu.
Voće odvojeno od povrća
Banane, jabuke i kruške ispuštaju etilen, plin koji ubrzava dozrijevanje. Zbog toga ih treba držati odvojeno od povrća kako bi se spriječilo prerano kvarenje. Bobičasto voće najbolje je oprati neposredno prije konzumacije, jer vlaga ubrzava truljenje.
Zamrzivač kao saveznik
Meso i ribu preporučuje se zamrznuti ako se ne planiraju koristiti unutar dva dana. Zamrzavanje je korisno i za kruh, svježe začinsko bilje ili ostatke kuhanih jela. Važno je koristiti hermetički zatvorene vrećice ili posude kako bi se spriječilo isušivanje i gubitak okusa.
Suhe namirnice u staklenkama
Brašno, tjestenina, riža i mahunarke dulje ostaju svježi ako se čuvaju u zatvorenim staklenkama ili posudama. Tako su zaštićeni od vlage, kukaca i neugodnih mirisa.
Pravilno planiranje
Stručnjaci savjetuju da se hladnjak redovito pregledava, a namirnice koje prije ističu treba staviti naprijed. Na taj se način smanjuje bacanje hrane i olakšava planiranje obroka.