Miss Gastro donosi tri odlična trika kako provjeriti jesu li jaja svježa. Naime, ako se jajima koja čuvaš u hladnjaku bliži istek roka trajanja, ili je pak rok istekao prije koji dan, nemoj ih odmah baciti. Najprije provjeri svježinu uz pomoć ova tri super trika...
Rokovi trajanja prilično su strogi, a ako jaja cijelo vrijeme čuvaš u hladnjaku, moguće je da su još dobra. I zato ih nemoj baciti pirje nego što provjeriš jesu li jaja svježa, a mi za to imamo 3 odlična, pouzdana trika.
1. Uroni jaje u vodu
Ovo je jednostavan način da provjeriš jesu li se jaja pokvarila. Posudu napuni vodom i uroni jaje. Ako padne na dno i stoji položeno, možeš ga sigurno koristiti još neko vrijeme, a ako se preokrene na vrh upotrijebi ga odmah.
U slučaju da pluta na površini, najbolje je da ne riskiraš i baciš ga istog trenutka.
2. Protresi jaje
Ako si nesigurni u svježinu jaja čak i nakon što si ga uronila u vodu, lagano ga protresi i osluškuj. Zvuk mućkanja nije dobar zvuk kada su jaja u pitanju jer znači da se žumanjak razlio i da ih ne bi trebala upotrijebiti.
3. Razbij jaje i provjeri izgled i miris
Žumanjak bi trebao biti čvrst i izbočen, bjelanjak koncentriran oko žumanjka, a miris neutralan. Ako primijetiš bilo kakvu promjenu u boji, primjerice roskastu nijansu žumanjka, jaje odmah baci. Svaki neobičan, sumporan miris također upućuje na to da je jaje pokvareno.
Kako bi jaja zadržala svježinu što dulje, čuvaj ih u donjem i stražnjem dijelu hladnjaka – gdje je temperatura najniža. Izbjegavaj kutije za jaja koje se nalaze na vratima hladnjaka jer se tamo temperatura može popeti i do 12 stupnjeva, ovisno o tome koliko često otvaraš hladnjak.