Foto: Pixabay Konzumiranje previše soli može ugroziti vaš imunitet

Konzumiranje previše soli može ugroziti vaš imunitet

Uz probleme sa srcem i krvnim tlakom...

Uz probleme sa srcem i krvnim tlakom, istraživači sada kažu da previše soli šteti vašem imunitetu. Jedna je studija nedavno otkrila da bi vas količina soli koju pojedete mogla učiniti osjetljivijima na bolesti uzrokovane bakterijama i bolesti uzrokovane virusima, poput covida-19.

Novoobjavljena studija u časopisu Circulation nastojala je produbiti razumijevanje koje su znanstvenici stekli istraživanjem iz 2015. godine. U toj prethodnoj studiji istraživački je tim otkrio da povišene količine natrija u krvi utječu na to kako se određena vrsta bijelih krvnih stanica priprema za reakciju kad osjeti nezdravu stanicu. No, čak i na kraju te studije, kaže dr. Sabrina Geisberger s Berlinskog instituta za biologiju medicinskih sustava (BIMSB), znanstvenici 'još uvijek nisu znali što se događa u stanicama'.

Tako je za novo istraživanje Geisbergerin tim ispitivao 'metabolizam imunoloških stanica koje su bile izložene visokim koncentracijama soli', navodi se u priopćenju. Ovog puta saznali su više o tome kako sol utječe na imunitet: 'Ona remeti dišni lanac, zbog čega stanice proizvode manje ATP-a i troše manje kisika', objašnjava Geisberger.

ATP ili adenozin trifosfat, u izdanju je definiran kao 'univerzalno gorivo koje pokreće sve stanice', pružajući energiju za snagu mišića i metaboličku regulaciju – što znači da ako visoka razina natrija u tijelu uzrokuje nedostatak ATP-a, to utječe na to kako te bijele krvne stanice sazrijevaju, kao i koliko učinkovito mogu funkcionirati one bijele krvne stanice, koje su u velikoj mjeri odgovorne za imunološki odgovor tijela, prenosi Eat This.

Dakle, koliko je soli sigurno jesti svaki dan? Prema ovoj studiji: 'Nutricionisti preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama. Izračun uključuje sol koja je skrivena u prerađenoj hrani', prenosi N1.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(96880, "");
Pregledaj komentare
29