Kada padnu temperature, svi maštaju o okrepi na žlicu. Donosimo stoga recept za juneći gulaš.
Sastojci:
- 500 g junećeg mesa, narezanog na kockice za gulaš
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 3 veća krumpira
- 100 ml crvenog vina
- 1/2 litre mesnog temeljca
- 1/2 litre vode
- 2 žlice brašna
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 lovorov list
- 3 žlice ulja po želji,
- sol i papar po želji
- svježi peršin.
Priprema
U velikom loncu zagrijte ulje pa na njemu popržite juneće kockice koje ćete prethodno posoliti i popapriti. Kuhajte tako sve dok kockice mesa ne dobiju lijepu boju sa svih strana. Lagano pirjajte otprilike pet do sedam minuta.
Potom izvadite meso iz lonca, a na preostaloj masnoći propržite luk i češnjak, koje ste također izrezali na sitne komadiće. U lonac dodajte 100 ml crvenog vina. Kuhajte sve zajedno oko pet minuta.
Zatim, ubacite brašno, dobro ga promiješajte te ulijte mesni temeljac i vodu. Tada vratite meso natrag, ubacite koncentrat rajčice i lovorov list. Kada varivo prokuha, smanjite temperaturu i pustite sve zajedno da se kuha još najmanje sat vremena.
Pri kraju u lonac ubacite krumpir izrezan na kockice i mrkvu narezanu po želji. Promiješajte da se sastojci sjedine i kuhajte na laganoj vatri još 45 minuta, sve dok se povrće ne skuha, a meso potpuno omekša.
Obavezno kušajte vaš gulaš i dodajte soli i papra ako je potrebno. Pospite i poslužite sa svježim peršinom, piše 24 sata.