Polpete od tikvica ukusno su vegetarijansko predjelo hrskavo izvana, a kremasto iznutra, a recept za njihovu pripremu brz je i jednostavan. Mogu se jesti u bilo koje doba dana.
Oni koji nisu vegeterijanci mogu dodati malo sjeckane šunke, slanine, kobasice ili mljevene puretine.
Sastojci za polpete:
- 400 g tikvica
- 4 žlice ribanog parmezana
- 1 režanj češnjaka
- 100 g kruha (samo sredine)
- 50 ml mlijeka
- 1 jaje
- 2 žlice maslinova ulja
- prstohvat-dva soli
- malo papra.
Dodatno:
- 4-5 žlica krušnih mrvica
- ulje za prženje.
Priprema:
1. Operite tikvice, osušite ih i narežite na manje kockice. Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje pa na ulju malo popržite drobljeni češnjak. Dodajte tikvice i pirjajte ih oko 10 minuta. Ugasite vatru i ohladite.
2. Sredinu kruha namočite u mlijeku pa je iscijedite.
3. Izmiješajte jaje s ribanim sirom, dodajte sredinu kruha, maslinovo ulje, sol, papar i tikvice pa dobro izmiješajte. Ako vam je smjesa premekana i ljepljiva, dodajte koju žlicu krušnih mrvica.
4. Oblikujte polpete, uvaljajte ih u krušne mrvice pa ih stavite u hladnjak na pola sata da se malo ohlade i stvrdnu.
5. Izvadite polpete iz hladnjaka te ih ispržite u dubljoj tavi na dobro zagrijanom ulju.
6. Poslužite kao toplo predjelo uz omiljeni umak i sezonsku salatu, piše Punkufer.