Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović MAKARUN MEETS THE WORLD: Pogledajte kako izgleda spoj marokanske i dalmatinske kuhinje

MAKARUN MEETS THE WORLD: Pogledajte kako izgleda spoj marokanske i dalmatinske kuhinje

Jeste li znali da u Hrvatskoj ne postoji niti jedan marokanski restoran?

Restoran i hotel Makarun u Splitu, pod pokroviteljstvom Ambasade Maroka i Turističke zajednice grada Splita, sinoć su organizirali večeru u sklopu projekta 'Makarun meets the world' u kojem ugošćuju strane chefove. 

- Ovo nam je posljednja večera pred ljeto i vraćamo se ponovno na jesen. Marokansku kuhinju ne možemo probati nigdje u Hrvatskoj, ovo je možda i poticaj da se to dogodi. Sve što smo naučili primijenit ćemo i u našoj kuhinji kako bi je učinili modernijom - rekla je Katarina Jozić iz Makarun Restaurant & Hotel. 

Marokanske chefice Samah Tribech i Sana Chougdali Makarunove su učile tajnama marokanske kuhinje, dok su zaposlenici restorana i hotela Makarun, na čelu s chefom Božom Vugdelijom, prenijeli znanja o dalmatinskim jelima. 

Sve je kulminiralo svečanom večerom na kojoj su bili brojni uzvanici, među kojima su bile i veleposlanica Kraljevine Maroko Nj.E. Nour El Houda Marrakchi i direktorica Turističke zajednice Grada Splita, Alijana Vukšić.

- Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje. Split je jako lijep i drag srcu mom. Marokanska kuhinja je rezultat mnogobrojnih kultura sljubljenih u jednu. U 13 stoljeća postojanja spojile su se mediteranska, židovska i arapska civilizacija, kao i berberska kultura. Vjerujem da kuhinja može biti zajednički jezik cijeloga svijeta. Žao mi je što u Hrvatskoj nema niti jedan marokanski restoran, nadam se da će večere poput ove potaknuti nekoga da krene u tu priču - rekla je veleposlanica Maroka.

'Pozdrav iz kuhinje' bio je prvo jelo koje su uzvanici večere imali priliku kušati, a riječ je bila umaku od povrća i pečenom kruhu u maslinovom ulju. Drugi slijed uključio je 'tajine' s mesom i šljivama kojeg su potpisale marokanske chefice. 

Treći slijed potpisali su Dalmatinci. Svi su jeli iz iste 'teće' - kako je to nekada bilo uobičajeno posebice na dalmatinskim otocima. Tu je čar dalmatinskog života tijekom večere oživio mladi nagrađivani chef Bože Vugdelija.

- Uspjeli smo doći do svježe sipe, uhvaćene jutros i spojili smo je s našom manistrom koja je jelo s potpisom Makaruna. Naša nit vodilja je minimalna intervencija u namirnicu i da je ona što kvalitetnija kako bi je dobili baš 'onakvu kakva jest'. Recept je star 400 godina i dolazi s Korčule - rekao je Vugdelija.

Za četvrti slijed poslužen je 'cuscus', koji je pokazao svu raskoš bogate marokanske kuhinje. Za peti slijed je poslužena filetirana riba, a organizatori su odlučili zbog 'zero waist hrane' na kojem inzistiraju, preskočiti šesti sljed rib eye steak. Kao šećer na kraju poslužen je lagani desert od jagode kojeg je potpisala pastry chefica Nena Mravak.

- Kolege su mi predložile nešto laganije. Bilo je super kuhati s Marokancima. Cure su baš divne i  svi smo uživali - zaključila je Mravak.

Uživali su i drugi uvaženi gosti, među kojima su bili influencer Dino Brko i bivša missica Dora Vukušić.

- Sva jela su bazirana na slatkim notama i to mi se iznenađujuće svidjelo. Očekivala sam strože okuse i jače začine. Ugodno sam iznenađena i mislim da ovakva kuhinja ima mjesta u našem podneblju i da bi naišla na brojne ljubitelje - rekla je Vukušić, a s njom se složio i Dino, koji je do sada sudjelovao u sve tri tematske večeri.

- Oduševila me je korejska, danska, a ovoga  puta i marokanska spiza. Najviše mi se svidjelo jelo 'tajine' s mesom i šljivama. Uvijek volim doći ovdje i zadovoljstvo mi je biti djelom ove priče. Puno putujem i volim isprobati različite kuhinje - istaknuo je Brko.

Sva hrana pripremljena je na zero waste način. Naime, cilj je da se niti jedan sastojak ne baci u smeće, već da se koristi za pripremu drugih jela, a to je ono na čemu će 'Makarun' inzistirati u budućnosti.

- Imat ćemo posebne zero waste ručkove i napravit ćemo to kako ne bi bilo ostataka i bacanja. Kada putujete imate obilne doručke. I najčešće se pojede nešto usput. Za vrlo pristupačnu cijenu ćemo nuditi tri slijeda zero waste menija. Ta cijena uključivat će isključivo servis i kuhinju. Naime, namirnicu nećete platiti jer bi u suprotnom da nije korištena, bila bačena - otkrila je Katarina Jozić iz Makarun Restaurant & Hotel. 

Kako je izgledala večera pogledajte u fotogaleriji Veljka Martinovića.

Vaša reakcija na temu