Pakiranje od 250 grama maslaca prodaje se po cijeni i do četiri eura, ovisno o trgovini.
Jeftinije je u Europi - i to ne malo. Kada se gleda veleprodajna cijena - prosjek za Hrvatsku je sedam eura i 26 centi. U Europi je taj broj manji za dva i pol eura. Kilogram se u prosjeku plaća četiri eura i 66 centi.
'Kod nas se maslac manje proizvodi, pa se i više plaća', objasnio je za Dnevnik Nove TV ekonomski analitičar Damir Novotny.
Skup je i uvoz, a cijene idu dodatno gore kada stignu turisti.
'Kad krene turistička sezona, maslac ima veću potražnju jer jednostavno trebate za doručak i maslaca. Tada cijene idu gore, jer nema dovoljno domaće ponude, nema dovoljno domaće proizvodnje', rekao je.
Zato smo proizveli i više nego dovoljno pšenice, a kruh je i dalje skup. Kilogram pšenice 17 centi, a kruh u prosjeku euro i 40. Gdje je logika?
'Zapravo se od domaće pšenice domaći kruh i ne proizvodi. Pekarska i industrija tjestenine uvoze posebne vrste pšeničnoga brašna, a kakve mi u Hrvatskoj nema', naveo je Novnotny.
Jer se kod nas, obrazložio je analitičar, najvećim dijelom pšenica proizvodi za stočnu hranu, a naši ljudi više vole peciva za koja treba uvoziti sirovinu.
Prilagodba bi mogla krenuti od onih koji siju pšenicu - umjesto stočne, u hrvatsku zemlju da posade onu za fini hrvatski kruh koji nije iz uvoza.