Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay MIRIS DJETINJSTVA Evo kako napraviti mliječni kruh

MIRIS DJETINJSTVA Evo kako napraviti mliječni kruh

Donosimo recept

Postoji li nešto što nas snažnije vraća u djetinjstvo od mirisa svježeg kruha? U vremenu kada su police trgovina prepune industrijski proizvedenih pekarskih proizvoda, povratak kućnom receptu za mliječni kruh postaje pravo malo putovanje kroz nostalgiju. Mliječni kruh, mekan, blago sladak i podatne kore, često je bio dio obiteljskih doručaka i večera – poslužen uz maslac, pekmez ili šalicu mlijeka.

Ono što ga razlikuje od običnog bijelog kruha jest dodatak mlijeka i maslaca, koji mu daju punoću okusa i svilenkastu teksturu. Upravo zato djeca ga obožavaju, a odrasli s njim povezuju osjećaj doma.

Sastojci:

- 500 g glatkog brašna

- 1 vrećica suhog kvasca (ili 20 g svježeg)

- 250 ml mlijeka (mlakog)

- 50 g maslaca (omekšalog)

- 2 žlice šećera

- 1 žličica soli

- 1 jaje

Priprema:

1. U mlakom mlijeku otopite kvasac i šećer, pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.

2. U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte kvasac, jaje i maslac pa zamijesite glatko tijesto.

3. Tijesto prekrijte krpom i ostavite da se diže oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen.

4. Nakon što se diglo, premijesite ga i oblikujte u štrucu ili stavite u kalup za kruh.

5. Ponovno pokrijte i ostavite da se diže još 30 minuta.

6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.

Za dodatnu mekoću, odmah po vađenju iz pećnice premažite koru otopljenim maslacem i zamotajte kruh u kuhinjsku krpu.

Kruh koji okuplja

Mliječni kruh nije samo hrana – on je simbol topline doma i zajedništva. Dok ga režete i poslužujete, lako ćete shvatiti zašto su ga generacije prije nas zvale 'kruhom za obitelj'. Bilo da ga jedete uz jutarnju kavu, šalicu kakaa ili kao osnovu za sendvič, njegov miris i okus prizvat će osmijeh i onaj poseban osjećaj da ste – kod kuće.

Vaša reakcija na temu