U sezoni jagoda, malo što miriše tako nostalgično i primamljivo kao domaći pekmez koji lagano krčka na štednjaku. Dok u trgovinama možemo pronaći razne industrijske varijante, sve više ljudi odlučuje se vratiti tradicionalnim receptima, pripremajući vlastite zalihe zimnice.
Donosimo vam jednostavan recept za domaći pekmez od jagoda – bez konzervansa, s minimalno sastojaka i maksimalno okusa.
Za pripremu pekmeza od jagoda bit će vam potrebno:
– 2 kg svježih, zrelih jagoda
– 800 g šećera
– sok jednog limuna
Priprema započinje pažljivim pranjem jagoda. Nakon što ste ih oprali, odstranite peteljke i narežite ih na manje komade. Stavite ih u veliki lonac, pospite šećerom i ostavite da odstoje najmanje sat vremena. Za to vrijeme jagode će pustiti sok i lakše će se kuhati.
Nakon što su jagode odstajale, dodajte limunov sok, koji pomaže očuvati boju i prirodno djeluje kao konzervans. Stavite lonac na laganu vatru i kuhajte, povremeno miješajući, oko sat vremena. Ako želite glađu teksturu, možete štapnim mikserom usitniti jagode nakon pola sata kuhanja.
Dok se pekmez kuha, pripremite sterilizirane staklenke. Operite ih i stavite u pećnicu na 100°C oko 15 minuta, ili ih prokuhajte u velikom loncu s vodom. Vrući pekmez ulijte u vruće staklenke, dobro ih zatvorite i okrenite naopako desetak minuta kako bi se poklopci bolje zatvorili.
Kada se staklenke ohlade, spremite ih na tamno i hladno mjesto. Ovako pripremljen pekmez može trajati i do godinu dana, a okusom će vas vratiti u neka ljepša, jednostavnija vremena.
Savjet za kraj:
Ako želite gušći pekmez, tijekom kuhanja možete dodati i jednu naribanu zelenu jabuku, koja prirodno sadrži pektin i dodatno će zgusnuti smjesu.
Uživajte u plodovima sezone na tradicionalan način – žlica po žlica, s kruhom i maslacem ili kao dodatak omiljenim kolačima.