Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Najbolji recept za Mac'n'Cheese: Kremasti klasik koji osvaja svaki put

Najbolji recept za Mac'n'Cheese: Kremasti klasik koji osvaja svaki put

Dobar tek

Macaroni and cheese, poznatiji kao mac'n'cheese, jedan je od omiljenih comfort food jela diljem svijeta. Ovaj kremasti i sirasti specijalitet savršen je izbor za brzi ručak ili večeru, ali i za druženja s prijateljima i obitelj. Ako tražite recept koji je bogat okusom, jednostavan za pripremu i uvijek uspije, nastavite čitati jer donosimo najbolji recept.

Sastojci

- 300 g makarona

- 50 g maslaca

- 3 žlice brašna

- 600 ml mlijeka (po mogućnosti punomasno)

- 200 g cheddar sira (naribanog)

- 100 g gouda sira (naribanog)

- 100 g parmezana (naribanog)

- 1 žličica senfa u prahu (opcionalno)

- Sol i papar po ukusu

- Prstohvat muškatnog oraščića (opcionalno)

- Preljev: krušne mrvice i malo maslaca za hrskavu koricu

Priprema

- Skuhajte makarone

U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu i skuhajte makarone al dente, oko 7-8 minuta. Ocijedite ih i ostavite sa strane.

- Pripremite sirni umak (Bešamel sira)

U drugoj posudi na srednjoj vatri otopite maslac. Dodajte brašno i miješajte oko 1-2 minute dok ne postane zlatno, ali pazite da ne zagori. Polako ulijevajte mlijeko, stalno miješajući pjenjačom kako biste spriječili grudice.

Kuhajte dok se umak ne zgusne i postane kremast, oko 5 minuta.

- Dodajte sireve i začine

U zgusnuti umak dodajte naribane sireve – cheddar, gouda i parmezan. Miješajte dok se sir potpuno ne otopi i umak postane glatka sirna krema. Dodajte senf u prahu, muškatni oraščić, sol i papar po ukusu.

- Pomiješajte makarone i sirni umak

U umak dodajte ocijeđene makarone i pažljivo promiješajte da se tjestenina ravnomjerno obloži sirnim umakom.

- Pečenje (opcionalno)

Ako želite hrskavu koricu, prebacite smjesu u prethodno podmazani vatrostalni ili posudu za pečenje. Posipajte krušnim mrvicama i nekoliko komadića maslaca. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15 minuta, ili dok površina ne postane zlatno-smeđa i hrskava.

Savjeti za savršen mac'n'cheese

- Kombinacija sireva je ključ – cheddar daje punu aromu, gouda kremastu teksturu, a parmezan dubinu okusa.

- Masnoća u mlijeku ili korištenje punomasnog mlijeka čini umak bogatijim i kremastijim.

- Za dodatni 'twist' možete dodati malo dimljene paprike ili prženi luk kao preljev.

- Mac'n'cheese je savršen kao prilog ili glavno jelo uz salatu ili pečeno povrće.

Pripremite ovaj recept i uživajte u savršenom spoju kremastog sira i nježnih makarona. Dobar tek!

Vaša reakcija na temu