Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Nektar bogova: Čašica crnog vina doprinosi očuvanju vitkosti

Nektar bogova: Čašica crnog vina doprinosi očuvanju vitkosti

Povećava razine dobrog kolesterola HDL u tijelu

Znanstvenici kažu da se kalorije iz alkohola i iz hrane različito troše. Odnosno, prije ćemo potrošiti kalorije iz crnog vina nego iz ugljikohidrata. Uz to, sastojak piceatanol je dobra prevencija od nakupljanja masnih stanica, pišu 24 sata

Nije vino bez razloga nazvano nektarom bogova, a to je i potvrdilo istraživanje Sveučilišta Harvard koje je trajalo 13 godina i obuhvatilo 20.000 žena. Njihovi stručnjaci na kraju su zaključili da žene koje piju oko 3 dl crvenog vina dnevno imaju 70 posto manje šanse da budu pretile, u usporedbi s onima koje ne piju. 

Drugo istraživanje, predstavljeno na Europskoj konferenciji o pretilosti u Pragu, otkrilo je da čaša crnog vina svaku večer povećava razine dobrog kolesterola HDL u tijelu.

Ali, da bi nešto dobro utjecalo na naše tijelo, ne smijemo pretjerivati. Čaša do dvije crnog vina dnevno je sasvim dovoljna količina da bi bili ljepši i zdravili. I zapamtite, da bi osjetili njegove blagodati, vino mora biti kvalitetno, prenosi Daily Mail. 

Nakon otvaranja boce, vino dolazi u doticaj sa zrakom i zato ga je dobro što prije popiti, odnosno ne čuvati previše vremena. Želite li da vaše vino i dalje bude kvalitetno kao kad ste ga otvorili, tad pazite koliko dugo ga čuvate. Prvo i osnovno je da ga trebate staviti u hladnjak dobro začepljenog kako zrak ne bi ulazio, čak i crna vina koja se inače poslužuju sobne temperature.

Za čuvanje vina odlični su čepovi koji imaju mogućnost istiskivanja zraka. Nije svako vino isto, pa niti rok u kojem ga je dobro popiti, a svako stajanjem gubi na svojoj aromi.

- Pjenušavo vino - 1 do 3 dana

- Crno vino - 3 do 5 dana

- Vino pojačano alkoholom - 28 dana

- Bijelo vino i rose - 5 do 7 dana

- Mirisno, aromatično vino - 3 do 5 dana

- Vino u kartonskoj ambalaži - 3 do 5 dana, pišu 24 sata.

Vaša reakcija na temu