Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT Screenshot NERETVANI U PROBLEMIMA Jegulja skuplja od bakalara

NERETVANI U PROBLEMIMA Jegulja skuplja od bakalara

Kilogram košta i do 40 eura

Jegulja je neizostavan dio neretvanskih blagdanskih jelovnika, posebno u vrijeme posta. Ove godine samo rijetki u njoj uživaju zbog najlošijeg ulova dosad, pa su oni koji su je uopće pronašli, za kilogram morali izdvojiti i do 40 eura.

Za kraljicom neretvanskog brudeta, potražnja je najveća prije Badnjaka. Ponuda jela s jeguljom nikad skromnija.

- Mi smo ovdje inače imali, tradicionalni radili jednu priredbu 'Dane jegulje' već dugo godina i u pravilu se to radi ovako u kasnu jesen, početak zime. Međutim evo ove smo godine bili primorani otkazati baš zbog nedovoljnog ulova jegulje, rekao je ugostitelj Vjeko Prović za HRT.

- Pečena jegulja, brudet od jegulja i žaba, bez toga ne bi mogli ni funkcionirati ovdje, smatra ugostitelj Kristijan Jerković.

Za blagdane se prikuplja danima i sve se više cijeni, pa kilogram doseže i do 40 eura.

- Bilo bi dobro da je jeftinija, bila bi više na stolovima. Ovako sada, jednostavno dolazi samo u posebnim prilikama, kad dolaze gosti, kad su baš ekstra neke prilike, naveo je kuhar Dubravko Simić Cuba.

Bakalar je, kažu, dobra zamjena, ali to ipak nije usporedivo s jelima koja su obilježila ovaj kraj dok je jegulje bilo u izobilju.

- Veće jegulje su se spremale na ražnju, još veće, najveće, su se kuhale s raštikom. Jegulja se sušila, suha jegulja se kuhala ala bakalar ili na nekakav toć ili s raštikom se kuhala suha jegulja, a one manje su se najčešće spremale na brudet, objasnio je ugostitelj Prović.

Jegulja se smatra najugroženijom ribljom vrstom na svijetu za što postoji više razloga - od isušivanja močvara do pojave predatora, a ovih su dana na slab ulov najviše utjecali nepogodno vrijeme i položaj mjeseca.

- Jednostavno u ovom momentu sve se negativno poklopilo. Ona se sada ne lovi, ali a prvom značajnijom promjenom vremena mislim da će se to sve okrenuti, uvjeren je ribar Renato Drljepan.

Budući da je riječ o zagonetnoj ribi, vjeruju da će se njezina populacija u neretvanske rukavce s vremenom vraćati pa će se i blagdanski običaji nadoknaditi.

Vaša reakcija na temu