Udruženje obrtnika Split u sklopu 48. Praznika cvijeća - FLORA MYE 2025. organiziralo je edukativnu manifestaciju pod nazivom 'Za carskim stolom'. U prvom dijelu programa, pod temom 'Održivi morski plodovi – očuvanje Jadrana kroz turizam i ugostiteljstvo', predavači su bili Pero Ugarković, istraživač iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split, i Vedran Balić, sous chef iz splitskog restorana Corto Maltese freestyle food.
Kroz predavanje naglašeni su važnost odgovornog odabira morskih namirnica u ugostiteljstvu te uloga turističkog sektora u zaštiti Jadranskog mora. Predavači su također prikazali kako održiva gastronomija može doprinijeti očuvanju prirodnih resursa i obogatiti ponudu ugostiteljskih objekata.
Kako bi teoriju povezali s praksom, chef Vedran Balić osmislio je i pripremio tri jela koja su pratila temu predavanja: paštetu od plavog raka i ježinca, komarču ceviche te tunu s ukiseljenim jabukama
'Ovo je drugi put da su se zajedno predstavili s ovom temom. Naime, isti jelovnik i skraćenu verziju imali su i na otvaranju 48. Praznika cvijeća. Drago nam je što su predavači konkretno pokazali kako održiva gastronomija može biti kreativna i visoko kvalitetna', naveli su organizatori iz Udruženja obrtnika Split, dodavši kako su sudionici bili oduševljeni.
Drugi dio programa bio je posvećen vinskoj tradiciji i povijesti Dalmacije, uz predavanje dr. sc. Ane Mucalo, više znanstvene suradnice na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša. Tema je bila 'Vinska priča Splita i otoka', pri čemu je cilj bio pružiti turističkim vodičima nova znanja koja će im pomoći u vođenju tura i predstavljanju domaćih vinskih sorti stranim gostima.
'Sudionici su imali priliku upoznati se s najpoznatijim dalmatinskim vinima poput pošipa, rukatca i plavca malog te saznati više o povijesti i osobitostima tih sorti. Osim toga, svi su kušali vina uz pažljivo odabrane hrvatske sireve koji su savršeno upotpunili vinsku ponudu', dodali su organizatori.
Specijalni gosti ovog događaja bili su učenici Turističko-ugostiteljske škole Split, koji su, osim što su upijali nova znanja iz struke, imali i važnu ulogu u samom događanju. Bili su zaduženi za servis gostima, čime su pokazali svoju stručnost i doprinijeli uspjehu cijelog programa.