Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay OKUS HRVATSKE Tri jela za koja mnogi nikad nisu čuli

OKUS HRVATSKE Tri jela za koja mnogi nikad nisu čuli

Jedno je od njih sinjsko

Unatoč svim utjecajima, mnogo je hrvatskih specijaliteta koji se nigdje drugdje osim u hrvatskim regijama ne mogu pronaći. Riječ je o hrvatskim vinima, maslinovom ulju i tartufima, ali i o jelima za koja mi sami često ne znamo što su ili kako ih pripremiti. Neki su od njih izdvojeni na blogu Okus Hrvatske

Sinjski arambaši

Arambaši - tradicionalno jelo iz hrvatskog grada Sinja - nesvakidašnja su varijanta sarme i sastoje se od kombinacije govedine na kockice, luka, češnjaka, svinjskog trbuha i peršina. Kombinacija je obično začinjena paprom, solju, klinčićima, cimetom, muškatnim oraščićem i naribanom koricom limuna.

Ova smjesa se umota u listove kiselog kupusa i stavi u lonac. Prije kuhanja, arambaši se prekriju sjeckanim kiselim kupusom, goveđim kostima, sokom od rajčice, vodom i raznim suhomesnatim proizvodima. Ime jela potječe od turskih riječi harami, što znači grešno ili neprihvatljivo, i başi, što znači zapovjednik ili poglavica - znači hajdučke su vođe. Tradicionalno se poslužuje na svečanostima poput Uskrsa ili Božića, ali arambaši su posebno popularni tijekom blagdana Velike Gospe te popularne Sinjske alke.

Požeski pijanci

Pijanac je tradicionalni kolač podrijetlom iz grada Požege. Kolač je napravljen od brašna, jaja, žumanjka, masti i šećera. Tijesto se reže na komade koji se oblikuju u zavojnice s rupom u sredini.

Nakon pečenja kolača, vrhovi se umaču u bjelanjke i šećer, a zatim se ostavljaju da se osuše u pećnici.

U prošlosti su se pijanci tradicionalno konzumirali u popodnevnim satima dok se pilo vino s prijateljima i susjedima, a kolači su se prije konzumacije namakali u vino, otuda i ime pijanci.

Šurlice sa škampima

Ovaj specijalitet potječe s otoka Krka. Sastoji se od lokalne sorte tjestenine poznate kao šurlice, u kombinaciji s lukom, češnjakom, škampima, sokom od rajčice, bijelim vinom i temeljcem. Tjestenina se ponekad pirja u maslacu prije nego što se kombinira s drugim sastojcima. Prije posluživanja preporuča se nadopuniti jelo naribanim sirom.

Na spomenutom blogu objavili su i gastro-kartu Hrvatske. 


Što je hrvatska kultura hrane, što znači 'okus Hrvatske' - neka su od pitanja kojima su se s bloga približili u ime Croatia Luxury Renta u uzbudljivoj studiji. Kompletna studija može se pronaći ovdje.

Vaša reakcija na temu