Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay OMILJENO JELO Ovo su trikovi za najbolji pomfrit

OMILJENO JELO Ovo su trikovi za najbolji pomfrit

Donosimo popis

Pomfrit je jedno od najomiljenijih jela, no pravi izazov je napraviti ga savršenim – hrskavim izvana, a mekanim iznutra. Ako želite postići pomfrit poput onog iz restorana, evo nekoliko trikova koji će vaš pomfrit podići na višu razinu.

1. Odabir pravih krumpira 

Za najbolji pomfrit, najvažniji korak počinje od odabira krumpira. Birajte vrste koje su bogate škrobom, poput 'russet' ili 'bintje' krumpira. Ove vrste imaju visoki sadržaj škroba, što pomfritu daje idealnu teksturu – hrskavu vanjštinu i mekanu unutrašnjost.

2. Pravilna priprema krumpira 

Nakon što ogulite i isjeckate krumpire na tanke štapiće, vrlo je važno da ih dobro operete. Naime, višak škroba može otežati stvaranje hrskave kore. Operite krumpire pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra, a zatim ih posušite papirnatim ručnicima ili čistom krpom.

3. Namakanje u vodi 

Jedan od najboljih trikova za hrskavi pomfrit je namakanje krumpira u hladnoj vodi. Ostavite ih da odmaraju najmanje 30 minuta, a možete ih i ostaviti u hladnjaku preko noći. Ovaj korak uklanja višak škroba, što sprječava da pomfrit postane mekan ili ljepljiv tijekom prženja.

4. Dvostruko prženje 

Za savršeno hrskav pomfrit, najbolji trik je dvostruko prženje. Prvo, pržite krumpire na nižoj temperaturi (oko 160°C) 3-4 minute, samo da omekšaju. Zatim ih izvadite, ocijedite i ostavite nekoliko minuta da se ohlade. Drugi put pržite na višoj temperaturi (oko 180-190°C) 2-3 minute dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Ovaj postupak daje najvažniji rezultat – hrskavu i zlatnu koru.

5. Začini i sol 

Pomfrit treba posoliti odmah nakon što ga izvadite iz ulja, dok je još vruć. Tako sol se bolje prianja uz pomfrit i daje mu pravi okus. Osim osnovne soli, možete eksperimentirati s različitim začinima poput češnjaka u prahu, paprike, ili čak začinskih bilja poput ružmarina za dodatni okus.

6. Korištenje pravog ulja 

Vrsta ulja koju koristite također igra veliku ulogu. Za najhrskaviji pomfrit, najbolje je koristiti ulja s visokim temperaturnim pragom, poput suncokretovog ili kikiriki ulja. Ova ulja mogu izdržati visoke temperature a da se razgrade, što omogućuje ravnomjerno i brzo prženje.

7. Održavanje pravilne temperature ulja 

Temperatura ulja mora biti konstantna kako bi pomfrit bio hrskav. Ako je ulje previše hladno, pomfrit će upiti previše masnoće i biti mekan. S druge strane, previše vruće ulje može previše brzo zapeći vanjski sloj, ostavljajući unutrašnjost sirovom. Idealna temperatura za prženje pomfrita je između 180-190 °C.

8. Pravilno ocjeđivanje 

Nakon prženja, pomfrit treba odmah staviti na papirnate ručnike kako bi se upio višak ulja. To će pomoći da ostane hrskav i ne postane mastan.

9. Posluživanje 

Poslužite pomfrit odmah nakon što je pripremljen, dok je još vruć i hrskav. Možete ga poslužiti s različitim umacima poput kečapa, majoneze, ali i začinjenim umacima poput aiolija ili salse.

Sljedeći ove trikove, vaš pomfrit će biti savršeno hrskav, ukusan i mekan iznutra – baš kao u najboljem restoranu. Sretno prženje!

Vaša reakcija na temu