Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot OPREZ! U svježem osliću pronađen parazit, povlači se iz trgovina

OPREZ! U svježem osliću pronađen parazit, povlači se iz trgovina

Provjerite jeste li ga kupili

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda ribarstva – svježi oslić dobavljača RZ Komiža (oslić parangal RZ Komiža), LOT HRVLOG2200023017, datuma ulova 01.05.2022, brod: 58 KŽ, upotrijebiti do 12.05.2022., zbog utvrđene prisutnost parazita Anisakis. 

'Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane', upozoravaju. 

Što je Anisakis?

Anisakioza je infekcija larvom gliste iz roda Anisakis i srodnika, poput Pseudoterranove. Do infekcije dolazi uzimanjem sirove ili nedovoljno kuhane morske ribe; larve se ukopaju u sluznicu probavnog sustava, uzrokujući tegobe.

Anisakis je parazit probavnog sustava morskih sisavaca. Izlučena jajašca se pretvaraju u plivajuće larve, koje pojedu ribe i glavonošci; u ljudi se infekcija dobiva konzumacijom ovih intermedijarnih domaćina u sirovom ili nedovoljno kuhanom obliku. Larve se ukopaju u želucu i tankom crijevu. Simptomi su tipično bol u trbuhu, mučnina i povraćanje; crijevna infekcija može dovesti do upalne mase sa simptomima nalik na Crohnovu bolest.

Dijagnoza se obično postavlja endoskopijom gornjeg dijela probavnog sustava; pretraga stolice ne pomaže, no u nekim je zemljama dostupna serološka pretraga. Infekcija se tipično povlači sama od sebe nakon nekoliko tjedana, no rijetko traje mjesecima. Endosopsko odstranjenje larvi donosi izlječenje. Kuhanje na >50 °C te smrzavanje tijekom >24 h uništava larve; otporne su na mariniranje, usoljavanje i dimljenje, piše MSD priručnik.

Vaša reakcija na temu