Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Marc Pascual from Pixabay Paprika – šareni saveznik zdravlja i okusa

Paprika – šareni saveznik zdravlja i okusa

Evo zašto je dobra

Paprika je jedna od najomiljenijih i najraširenijih namirnica u kuhinjama diljem svijeta, a osim što jela čini šarenim i ukusnim, poznata je i po brojnim zdravstvenim dobrobitima.

Ova povrtna kultura bogata je vitaminima, posebno vitaminom C, koji pomaže jačanju imunološkog sustava i borbi protiv upala. Osim toga, paprika sadrži i vitamine A, B6 te folate, koji doprinose zdravlju kože, vida i pravilnom radu živčanog sustava. Njezina karakteristična crvena, zelena, žuta ili narančasta boja dolazi od antioksidansa poput karotenoida, koji štite stanice od oštećenja i usporavaju proces starenja.

Paprika je također niskokalorična namirnica bogata vlaknima, što je čini izvrsnim izborom za održavanje zdrave probave i regulaciju tjelesne težine. Osim što se može jesti sirova u salatama, paprika je vrlo svestrana u kuhanju – koristi se u juhama, varivima, pečenju i čak kao dodatak jelima za pikantniji okus.

Zahvaljujući svojim hranjivim svojstvima, paprika je često preporučena u prehrani osoba koje žele ojačati imunitet, smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati opće zdravlje. Ujedno, povoljno djeluje i na očuvanje vida i zdravlje kostiju.

Ukratko, paprika nije samo ukusna i šarena namirnica, već i prirodni saveznik zdravlja koji vrijedi uključiti u svakodnevnu prehranu.

Vaša reakcija na temu