Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Pet lakih načina za omekšavanje žilavog komada mesa

Pet lakih načina za omekšavanje žilavog komada mesa

Rezanje na tanke kriške može pomoći pri skraćivanju čvrstih mišićnih vlakna

Jeftiniji komadi mesa znaju biti znatno tvrđi i teški za žvakanje, no to ne znači da biste ih trebali izbjegavati u kuhinji. Umjesto toga naučite ih pripremiti na odgovarajući način. Punkufer donosi nekoliko savjeta za omekšavanje tvrđeg i jeftinijeg komada mesa.

1. Duga termička obrada

Ako želite tvrd komad mesa pretvoriti u mekan i ukusan zalogaj, izložite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na nižim temperaturama. To je ujedno i tajna dobrog gulaša. Žilave kocke za gulaš pretvaraju se u mekane zalogaje koji se tope u ustima ako jelo kuhate na laganoj temperaturi po nekoliko sati.

2. Marinirate meso

Tanje komade mesa omekšajte u marinadi koja je temeljena ne nekom izvoru kiseline. Upotrijebiti možete različite vrste octa, citrusno voće poput limuna, limete i naranče, a poslužit će čak i marinada bazirana na vinu. Kisele marinade pomažu u razgradnji mišićnog tkiva i daju mekaniji komad mesa nakon kuhanja ili pečenja.

3. Istucite meso

Bat za meso sjajan je dodatak svakoj kuhinji. On vam omogućuje da omekšate meso, ali i da izravnate površinu šnicle te tako omogućite ravnomjerniju termičku obradu. Željeni komad mesa stavite između dvije prozirne plastične folije i udarajte ga batom sve dok niste zadovoljni rezultatima. Ako nemate bat za meso, poslužiti se možete i nekim drugim težim predmetom, primjerice tavom ili mužarom.

4. Posolite meso

Meso možete omekšati i – solju. Obilato nasolite komad mesa koji planirate ispeći otprilike sat vremena prije termičke obrade kako bi lakše razgradili proteine. Kad ste spremni za pečenje, isperite višak soli i dobro posušite komad mesa prije nego što ga stavite na tavu, roštilj ili lim za pečenje.

5. Izrežite meso na tanke kriške

Rezanje na tanke kriške može pomoći pri skraćivanju čvrstih mišićnih vlakna mesa i učiniti svaki zalogaj ugodnijim za jelo. Važno je napomenuti da se meso treba rezati suprotno od smjera mišićnih vlakana, a ne usporedo s njima kako biste dobili sočniji komad mesa. Meso možete izrezati prije ili nakon termičke obrade ovisno o tome što pripremate.

Vaša reakcija na temu