Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: TZ Vrgorac PETAK U VRGORCU Priprema se fešta posvećena bikli, mješavini vina i kozjeg mlijeka

PETAK U VRGORCU Priprema se fešta posvećena bikli, mješavini vina i kozjeg mlijeka

Započinje sajmom domaćih proizvoda i rukotvorina, nastavlja se glazbenim programom

Ovog petka, 29. rujna, s početkom u 19 sati na Gradskom korzu u Vrgorcu održava se tradicionalna 23. Biklijada, jesenska pučka fešta u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca i pod pokroviteljstvom Grada Vrgorca nastala na autentičnim običajima i tradiciji vrgorskog podneblja u danima kada se pije bikla.

Za one koji još ne znaju - bikla je mješavina mladoga crnog vina i kozjeg mlijeka. Karakteristične je boje, krepkog svojstva i zanimljivog okusa. Tradicionalno se u vrgorskom kraju spravlja nakon berbe grožđa, a još i danas se u Vrgorcu njome nazdravlja u čast lozi i kozi.

Fešta započinje večernjim sajmom domaćih proizvoda i rukotvorina, dok će se za veselu atmosferu pobrinuti izvođači folklornog i zabavnog dijela programa. Nastupaju domaće snage Gradski orkestar Ljudevit Bačić - Vrgorac, Ante Markotić Đulio, Vedran Vegar, KUD Dusina, Pučki pjevači župe Dusina te gosti Mandolinski orkestar KUD-a Metković i HKUD Sv. Ante, Humac Ljubuški (BiH). Za dobar štimung na kraju večeri pobrinut će se bend iz Omiša VOX BOX. Naravno, neće nedostajati ni klasična sajamska ponuda i domaća gastronomska ponuda, neizostavni dio ove fešte.

Pučka fešta Biklijada uvijek se održava krajem rujna ili početkom listopada kada se berba grožđa već privodi kraju. Nije poznato otkada se u vrgorskom kraju pije bikla, kao što nije točno određena ni etimologija njezina naziva, međutim Vrgorac se ponosi time što je jedno od rijetkih mjesta gdje je tradicija bikle opstala, i to upravo zahvaljujući manifestaciji koja se u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca održava još od 1999., dok je u većini ostalih područja nekadašnje rasprostranjenosti uglavnom iščeznula. Osim u Vrgorcu, postojanje sličnoga pića zabilježeno je na području oko Mosora i Biokova te na otocima Braču, Hvaru i Korčuli. Dok se na kopnu koristi naziv bikla, otoci bilježe i nazive hmutica, mliko i vino, mućkalica, smutica i sumutva.

Kad u moštu mlado vino zori, zabikli se i pisma se ori, u čast lozi i kozi!

Vaša reakcija na temu