U subotu, 9. kolovoza, splitski Pazar postaje mjesto susreta dviju različitih, ali podjednako strastvenih kulinarskih filozofija. U samom podnožju Dioklecijanove palače, na jednoj od najživljih lokacija grada, održat će se jedinstveni pop-up event na kojem će snage udružiti Gudin Pigeria i Maka Maka Acai & Poke – dva renomirana imena splitske gastro scene.
Maka Maka Acai Poke x Gudin Pigeria Pop up
Ovaj događaj nije klasična večera niti tipična ulična ponuda. Riječ je o pažljivo osmišljenoj suradnji koja istražuje kontraste i sličnosti između mesa i ribe, kuhanog i sirovog, kontinenta i mora. Centralna tema večeri je simboličan okršaj dviju namirnica – svinjetine i tune – kroz niz degustacijskih formi koje će pokazati njihovu svestranost, teksturu i dubinu okusa. Gudin Pigeria, poznata po modernom pristupu klasičnim mesnim delicijama, donosi svoj prepoznatljivi potpis: bogate, precizno obrađene komade mesa s naglaskom na kvalitetu, tehniku i balans. Na meniju će se naći tartar od svinje, steakovi, yakitori ražnjići te karakteristične Gudinove varijacije pancete i drugih prasećih specijaliteta.
Nasuprot njima, Maka Maka dolazi s iskustvom rada s visoko kvalitetnom sirovom ribom i prepoznatljivim pacifičkim senzibilitetom. Tuna, njihova glavna zvijezda večeri, bit će interpretirana kroz tartare, sashimije, raw sendviče i druge forme koje naglašavaju njezinu čistoću i nježnost, ali i sposobnost da stoji rame uz rame s moćnijim, masnijim okusima mesa. Kao dodatna vrijednost, pažljivo je odabrana i ponuda pića – od pjenušaca, roséa i laganih vina do dobro ohlađenih piva i klasičnog gemišta – sve s ciljem da podrže intenzitet okusa, ali i da prate ritam večeri. Glazbenu kulisu potpisuje frequenia, čiji će zvukovi pratiti tempo degustacija, bez dominacije, ali s jasnim osjećajem za prostor i atmosferu.
Pop-up na Pazaru nije samo gastronomski eksperiment, već i prilika da se lokalna scena predstavi u novom svjetlu – izvan standardnog restoranskog okvira, ali bez kompromisa po pitanju kvalitete. Ovakvi susreti rijetko su spontani, a još rjeđe površni: iza svakog jela stoji promišljen koncept i respekt prema namirnici.
Za sve one koji žele doživjeti autentičnu splitsku večer, spoj tradicije i suvremenosti, i pritom kušati jela koja izlaze iz okvira svakodnevice – ovo je događaj koji ne treba propustiti. Degustacije počinju u 19:00 sati, a broj porcija je ograničen. Savjet je jednostavan: dođite ranije, otvorenog nepca i spremni na usporedbu – jer pitanja o tome što bolje miriši kad se razreže, prase ili tuna, neće imati jednostavan odgovor.