Mikrovalna pećnica može biti od velike pomoći u kuhinji, ali neke stvari ipak ne biste trebali podgrijavati u njoj.
Meso, riba i perad
Prerađeno meso sadrži konzervanse koji se, kada su izloženi elektromagnetskom zračenju, pretvaraju u opasne kemijske spojeve poput oksidiranog kolesterola.
Hrskava korica pržene piletine u mikrovalnoj postaje vlažna i premekana, a samo meso se neravnomjerno zagrijava.
Zagrijavanjem ribe u mikrovalnoj pećnici cijela će prostorija poprimiti neugodan miris. Uz to, okus ribe poprilično se promijeni; hrana izgubi vlažnost i postane suha i tvrda, piše Bright side.
Gljive te određeno voće i povrće
Neko voće i povrće, poput cikle, brokule, špinata, grožđa, ne biste trebali podgrijavati u mikrovalnoj jer tako mogu izgubiti minerale i vitamine, a može im se promijeniti i okus. Isto vrijedi i za gljive.
Pizza
Ako zagrijete pizzu u mikrovalnoj pećnici, hrskavi krajevi će postati jako vlažni i ljepljivi. S druge strane, sir na pizzi poprimit će tvrdu teksturu i postat će kao žvakaća guma. Pizza iz mikrovalne nije opasna za jesti, ali će imati jako loš okus pa biste je stoga trebali radije podgrijati na tavi ili u pećnici na visokoj temperaturi, prenosi N1.
Juha
Guste juhe ne biste trebali zagrijavati u mikrovalnoj jer će nakon nekog vremena 'eksplodirati' i tekućina će se razliti po cijeloj mikrovalnoj pećnici. To se dogodi zato što se tekućina neravnomjerno zagrijava, a to možete spriječiti tako da svaku minutu promiješate juhu.