Hrvoje Zirojević jedan je od najpoznatijih hrvatskih chefova i upravo je pokrenuo novi projekt u svojoj karijeri, a radi se o vođenju kuhinje splitskog restorana Dvor na Firulama, javlja Jutarnji list.
Zirojević je godinama radio u restoranu Laganini na Hvaru gdje je stvarao nevjerojatna jela bazirana na tradicionalnim recepturama. Ondje je kuhao i za brojne slavne osobe od kojih posebno valja istaknuti frontmena grupe U2 - Bona Voxa koji se zaljubio u njegov dimljeni rižoto s karameliziranim sladoledom od paškog sira. Ipak, Zirojevićeva dugogodišnja želja bila je upravo vođenje kuhinje restorana u Splitu što je sada i ostvario.
U suradnji s Marko Balićem, vlasnikom restorana Gusar, vodit će kuhinju restorana Dvor gdje žele napraviti oazu za uživanje u mediteranskim jelima. Ambijent je doista bajkovit i ispunjen izdvojenim prostorima s pogledom na more. Jedna od atrakcija je i bazen sa živom ribom i školjkašima poput jastoga i grancigula koje će gosti moći sami odabrati, a u ponudi će biti i kamenice na ledu.
Hrvoje Zirojević majstor je mare e monti kuhinje te će dio jela odgovarati upravo tom tipu mediteranske kuhinje. 'Mare e monti' mediteranska je podvrsta kuhinje koja se zasniva na spajanju okusa namirnica mora i zaleđa (planine). Nastala je na temelju filozofije da se namirnice unutar jedne mikrolokacije mogu međusobno povezivati i spajati u jelima jer su po svojim aromatskim značajkama kompatibilne. Iako se na prvi pogled čine nespojive, kada ih povežemo dobivamo sjajne okuse.
Tipičan bi bio primjer povezivanje gusje jetre s tunom. Cijene će odgovarati ekskluzivnosti namirnica, a jedan lagani ručak od tri slijeda primjerice hladno i toplo predjelo te desert stajat će vas oko 300 kuna.