Gravče na tavče nije samo zapečeni grah u pećnici, već zahtijeva nešto više pažnje i sastojaka. Upravo zato Punkufer zatražio je pravi recept za ovo slasno jelo od makedonske zajednice u Hrvatskoj.
Sastojci:
- 500 g krupnog bijelog graha tetovca
- 400 g suhih rebara
- 300 g svježe crvene paprike
- 200 g svježih rajčica
- 200 g luka
- tri češnja češnjaka
- nekoliko žlica ulja
stručak peršina
- ljuta papričica
- žličica crvene paprike u prahu
- malo bijelog brašna
- sol i papar po želji.
Priprema:
Namočite grah u vodi dan prije kuhanja. Skuhajte ga u slanoj vodi i ocijedite.
Suha rebra narežite na nekoliko manjih komada i skuhajte u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuhala.
Nasjeckajte luk i popržite ga na vrućem ulju, a zatim ga zalijte vodom koju ste sačuvali od rebra i nastavite pirjati na umjerenoj vatri još 15 min
Dodajte narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjajte još 10 min.
Na kraju zapržite s crvenom paprikom u prahu i brašnom. Zatim sve zalijte s još 300 ml vode od rebra i prokuhajte.
Stavite kuhani grah u zemljanu posudu, dodajte kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješajte. Po potrebi nalijte još vode od rebra ili običnu toplu vodu.
Poslužite toplo s ajvarom ili pinđurom.