Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PRAVI MAKEDONSKI RECEPT Gravče na tavče

PRAVI MAKEDONSKI RECEPT Gravče na tavče

Poslužite toplo

Gravče na tavče nije samo zapečeni grah u pećnici, već zahtijeva nešto više pažnje i sastojaka. Upravo zato Punkufer zatražio je pravi recept za ovo slasno jelo od makedonske zajednice u Hrvatskoj.

Sastojci:

- 500 g krupnog bijelog graha tetovca

- 400 g suhih rebara

- 300 g svježe crvene paprike

- 200 g svježih rajčica

- 200 g luka

- tri češnja češnjaka

- nekoliko žlica ulja

stručak peršina

- ljuta papričica

- žličica crvene paprike u prahu

- malo bijelog brašna

- sol i papar po želji.

Priprema: 

Namočite grah u vodi dan prije kuhanja. Skuhajte ga u slanoj vodi i ocijedite.

Suha rebra narežite na nekoliko manjih komada i skuhajte u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuhala.

Nasjeckajte luk i popržite ga na vrućem ulju, a zatim ga zalijte vodom koju ste sačuvali od rebra i nastavite pirjati na umjerenoj vatri još 15 min

Dodajte narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjajte još 10 min.

Na kraju zapržite s crvenom paprikom u prahu i brašnom. Zatim sve zalijte s još 300 ml vode od rebra i prokuhajte.

Stavite kuhani grah u zemljanu posudu, dodajte kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješajte. Po potrebi nalijte još vode od rebra ili običnu toplu vodu.

Poslužite toplo s ajvarom ili pinđurom.

Vaša reakcija na temu