Proljeće donosi obilje svježeg povrća i savršena je prilika za pripremu laganih, hranjivih obroka. Proljetna salata osvježava organizam, pruža obilje vitamina i minerala te je idealna kao prilog ili lagani samostalni obrok. Ovaj recept kombinira hrskavo povrće, blage začine i lagani preljev koji dodatno naglašava svježinu sastojaka.
Sastojci:
- 1 glavica zelene salate (puterica, kristal ili matovilac)
- 1 svježi krastavac
- 1 mlada mrkva
- 5-6 rotkvica
- 100 g cherry rajčica
- 50 g feta sira ili mozzarelle
- Šaka svježeg peršina ili vlasca
- Šaka oraha ili badema (po želji)
Za preljev:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica svježeg limunovog soka
- 1 žličica meda
- Prstohvat soli i papra
Priprema:
1. Zelenu salatu operite, osušite i natrgajte na manje komade.
2. Krastavac narežite na tanke ploške, a mrkvu naribajte ili narežite na trakice.
3. Rotkvice operite i narežite na kolutiće, a cherry rajčice prepolovite.
4. Sir narežite na kockice ili izmrvite rukama.
5. Sve sastojke stavite u veću zdjelu i lagano promiješajte.
6. Za preljev pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, sol i papar te dobro izmiješajte.
7. Preljev prelijte preko salate, pospite nasjeckanim peršinom ili vlascem te, po želji, dodajte orahe ili bademe za dodatnu hrskavost.
8. Poslužite odmah i uživajte u svježini proljetnih okusa.
Ova salata odličan je izbor za lagani ručak, zdravi međuobrok ili prilog uz glavno jelo. Možete je prilagoditi dodavanjem sezonskog povrća poput mladog luka, rikule ili paprike, a za bogatiji obrok dodajte kuhanu kvinoju ili piletinu.
Proljeće je idealno vrijeme za laganu i zdravu prehranu – uživajte u prirodnim okusima i svježim namirnicama!