Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Proljetna salata: Svježi okus sezone

Proljetna salata: Svježi okus sezone

Lagana, zdrava i puna vitamina

Proljeće donosi obilje svježeg povrća i savršena je prilika za pripremu laganih, hranjivih obroka. Proljetna salata osvježava organizam, pruža obilje vitamina i minerala te je idealna kao prilog ili lagani samostalni obrok. Ovaj recept kombinira hrskavo povrće, blage začine i lagani preljev koji dodatno naglašava svježinu sastojaka. 

Sastojci: 

- 1 glavica zelene salate (puterica, kristal ili matovilac) 

- 1 svježi krastavac 

- 1 mlada mrkva 

- 5-6 rotkvica 

- 100 g cherry rajčica 

- 50 g feta sira ili mozzarelle 

- Šaka svježeg peršina ili vlasca 

- Šaka oraha ili badema (po želji) 

Za preljev: 

- 3 žlice maslinovog ulja 

- 1 žlica svježeg limunovog soka 

- 1 žličica meda 

- Prstohvat soli i papra 

Priprema: 

1. Zelenu salatu operite, osušite i natrgajte na manje komade. 

2. Krastavac narežite na tanke ploške, a mrkvu naribajte ili narežite na trakice. 

3. Rotkvice operite i narežite na kolutiće, a cherry rajčice prepolovite. 

4. Sir narežite na kockice ili izmrvite rukama. 

5. Sve sastojke stavite u veću zdjelu i lagano promiješajte. 

6. Za preljev pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, sol i papar te dobro izmiješajte. 

7. Preljev prelijte preko salate, pospite nasjeckanim peršinom ili vlascem te, po želji, dodajte orahe ili bademe za dodatnu hrskavost. 

8. Poslužite odmah i uživajte u svježini proljetnih okusa. 

Ova salata odličan je izbor za lagani ručak, zdravi međuobrok ili prilog uz glavno jelo. Možete je prilagoditi dodavanjem sezonskog povrća poput mladog luka, rikule ili paprike, a za bogatiji obrok dodajte kuhanu kvinoju ili piletinu. 

Proljeće je idealno vrijeme za laganu i zdravu prehranu – uživajte u prirodnim okusima i svježim namirnicama!

Vaša reakcija na temu