Bakalar je kalorična riba koja obiluje omega – 3 masnim kiselinama, a kaže se da Portugalci imaju 365 različitih recepata za bakalar. Mi smo se odlučili za ovaj Fini recept i nadamo se da će Vam se svidjeti. Dobar tek!
Sastojci:
bakalar, 650 g u filetima
krumpir, 1 kg mladog
poriluk, 2
peršin, 2 žlice sjeckanog
češnjak, 2 režnja
koncentrat rajčice, 2 žlice
bijelo vino, 200 ml suhog
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i papar (svježe mljeveni)
Upute:
Filete bakalara narežemo na manje komade, poriluk operemo i narežemo na kolutove, krumpir ogulimo, operemo i narežemo na ploške.
Zatim u zdjelicu protisnemo češnjak, ulijemo cca. 100 ml maslinovog ulja, dodamo polovicu sjeckanog peršina i izmiješamo sastojke.
U drugu veću zdjelicu ulijemo bijelo vino, dodamo koncentrat rajčice i pjenjačom promiješamo.
U lonac iznad vatre ulijemo 2-3 žlice maslinovog ulja, po dnu složimo sloj ploški krumpira, preko njega sloj poriluka i posolimo.
Potom rasporedimo narezane filete bakalara, prelijemo ih polovicom mješavine ulja, češnjaka i peršina, prekrijemo slojem ploški krumpira, pokapamo preostalom mješavinom ulja, češnjaka i peršina, prelijemo mješavinom vina i koncentrata rajčice, ulijemo toliko vode da prekrije sastojke, posolimo, poklopimo i kad zavri kuhamo na laganoj vatri.
Nakon 30-ak minuta jelo rasporedimo u tanjure, prelijemo s malo maslinovog ulja, posipamo preostalim sjeckanim peršinom i poslužimo.