Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Bezobrazno čokoladan francuski desert bez brašna

RECEPT Bezobrazno čokoladan francuski desert bez brašna

Gotov u 10 minuta

Prozračniji od pudinga, ali konkretniji od moussea - pot de crème francuski je klasik za koji treba manje od deset minuta posla.

Posudice pune čokoladne kreme mogu se kombinirati i s voćem, koricom agruma ili tučenim vrhnjem, ali za osnovnu verziju potrebno je tek nekoliko sastojaka: kvalitetna čokolada, vrhnje, žumanjci i malo šećera (koji možete i izostaviti), piše Punkufer.

Sastojci za pot de crème:

170 g kvalitetne tamne čokolade

475 ml vrhnja za šlag bez šećera

3 žumanjka

1/8 žličice soli

1 žličica ekstrakta vanilije

45 g šećera (prema želji)

Priprema:

1. Sitno nasjeckajte čokoladu i stavite je u blender.

2. Vrhnje, žumanjke, šećer i sol kuhajte u loncu na srednje jakoj vatri, miješajući da se sastojci sjedine. Miješajte dok se ne pojave mjehurići. Umočite žlicu - ako se krema lijepi i prijanja na žlicu, ugasite vatru. Pazite da ne prokuha kako se jaja ne bi zgrušala. 

3. Vruću smjesu ulijte u blender s čokoladom, dodajte vaniliju pa miksajte dok krema ne postane glatka. Smjesu izlijte u posudice i staviteu hladnjak na 6-8 sati ili dok se ne stegne.

4. Ostavite posudice na sobnoj temperaturi oko 10 minuta prije posluživanja.

Vaša reakcija na temu