Srdela je bogata zdravim omega – 3 masnim kiselinama koje štite zdravlje srca i krvnih žila, djeluju protuupalno, a sudjeluju i u intrauterinom razvoju djeteta te prevenciji i terapiji različitih oboljenja. Bez obzira na visoki udio korisnih masnoća, srdela ne sadrži puno kalorija. Obiluje lako probavljivim proteinima te različitim vitaminima i mineralima, a posebno se ističe udjelom kalcija. Jedemo li srdelu s kostima, ona može biti značajan izvor kalcija koji je izuzetno važan za zdravlje kostiju.
Najpoznatija srdela je ona pržena – uvaljana u brašno, a zatim pržena u vrućem ulju do zlatne boje. Međutim, srdele možemo pripremati na brojne načine koji ne uključuju prženje. Isprobajte Brzi brudet od srdela s aromatičnom palentom. Recept donosi Riba Hrvatske.
Sastojci za 4 osobe:
1 kg filetiranih srdela
3 velike zrele rajčice ili konzerva pelata
1 veliki ljubičasti luk + 3 češnja češnjaka
2 dl bijelog vina
List lovora, grančica ružmarina, svježi peršin, sol, papar, maslinovo ulje
Šalica kukuruzne krupice
Priprema: Srdele očistite i filetirajte. Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak, dodajte i konzerviranu ili svježu rajčicu. Kuhajte na laganoj vatri, dodajte i očišćene srdele. Dodajte vino, lovorov list i ružmarin te kuhajte 15-ak minuta. Važno je da brudet ne miješate, već samo lagano protresete lonac u kojem se kuha. Palentu skuhajte prema uputama, pa dodajte maslinovo ulje i mediteransko bilje po želji, poput sušenog ružmarina i majčine dušice, te poslužite uz brudet i čašu vina.