Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RECEPT Brzi brudet od srdela

RECEPT Brzi brudet od srdela

Poslužite ga uz aromatičnu puru

Srdela je bogata zdravim omega – 3 masnim kiselinama koje štite zdravlje srca i krvnih žila, djeluju protuupalno, a sudjeluju i u intrauterinom razvoju djeteta te prevenciji i terapiji različitih oboljenja. Bez obzira na visoki udio korisnih masnoća, srdela ne sadrži puno kalorija. Obiluje lako probavljivim proteinima te različitim vitaminima i mineralima, a posebno se ističe udjelom kalcija. Jedemo li srdelu s kostima, ona može biti značajan izvor kalcija koji je izuzetno važan za zdravlje kostiju.

Najpoznatija srdela je ona pržena – uvaljana u brašno, a zatim pržena u vrućem ulju do zlatne boje. Međutim, srdele možemo pripremati na brojne načine koji ne uključuju prženje. Isprobajte Brzi brudet od srdela s aromatičnom palentom. Recept donosi Riba Hrvatske.

Sastojci za 4 osobe:

1 kg filetiranih srdela

​3 velike zrele rajčice ili konzerva pelata

1 veliki ljubičasti luk + 3 češnja češnjaka

2 dl bijelog vina

List lovora, grančica ružmarina, svježi peršin, sol, papar, maslinovo ulje

Šalica kukuruzne krupice

Priprema: Srdele očistite i filetirajte. Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak, dodajte i konzerviranu ili svježu rajčicu. Kuhajte na laganoj vatri, dodajte i očišćene srdele. Dodajte vino, lovorov list i ružmarin te kuhajte 15-ak minuta. Važno je da brudet ne miješate, već samo lagano protresete lonac u kojem se kuha. Palentu skuhajte prema uputama, pa dodajte maslinovo ulje i mediteransko bilje po želji, poput sušenog ružmarina i majčine dušice, te poslužite uz brudet i čašu vina.

Vaša reakcija na temu