Ovi brzi keksi od limuna savršen su izbor za lijeno popodne uz film, a gotovi su za samo 20 minuta, piše Miss Gastro.
Kad se zasitiš klasičnih keksića s čokoladom, isprobaj ovaj recept za prozračne keksiće s intenzivnim okusom i mirisom limuna. Budući da je na popisu sastojaka kiselo vrhnje, bit će savršeno mekani iznutra, poput oblačića.
Dodatni bonus je što tijesto ne mora stajati u hladnjaku, već ih možeš oblikovati i peći odmah nakon miksanja. Uz dobru organizaciju, proces pripreme ne bi trebao trajati više od 20 minuta!
Ako želiš dodatno pojačati aromu limuna, umjesto vanilije upotrijebi ekstrakt limuna. Trebat će ti dvije žlice soka i korica jednog limuna, a okus možeš pojačati i ekstraktom limuna.
Sastojci:
120 g maslaca
1 jaje (L)
120 ml kiselog vrhnja
230 g glatkog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice sode
1 srednji limun
150 g šećera
1/2 žličice soli
1/2 žličice ekstrakta vanilije
2 žlice šećera u prahu
Postupak:
Najprije pripremi sve sastojke. Izvadi maslac, jaje i vrhnje posla sata ranije iz hladnjaka kako bi se temperatura spustila na sobnu. U posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sodu.
Naribaj žlicu korice od limuna i iscijedi sok.
Obloži 2 lima papirom za pečenje i zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
Maslac sobne temperature izmiksaj sa šećerom i koricom limuna u pahuljastu smjesu. Dodaj jaje, kiselo vrhnje, 2 žlice soka od limuna, sol i ekstrakt vanilije. Kratko miksaj dok se sastojci ne povežu.
Potom u posudu dodaj pripremljenu smjesu brašna, praška za pecivo i sode pa još kratko miksaj.
Žlicom grabi smjesu i oblikuj kuglice, pa ih rasporedi po limu s razmakom od 5 cm.
Peci kekse otprilike 10 minuta, dok s donje strane ne poprime zlatnu boju. Izvadi ih iz pećnice i pusti da se 5 minuta hlade na limu, a zatim ih oprezno premjesti na rešetku i čekaj da se u potpunosti ohlade.
Ponavljaj postupak dok ne potrošiš svu smjesu. Ako upotrijebiš jušnu žlicu za porcioniranje, dobit ćeš otprilike 36 keksića.
Ohlađene keksiće pospi šećerom u prahu i posluži!