Cheesecake od bijele čokolade i malina po receptu slavne Mary Berry jednostavan je i brz za pripremu. Nećeš morati paliti pećnicu i bit će gotov za samo 30 minuta.
Miss Gastro preporučuje da ga napraviš dan ranije, dobro ohladiš i dekoriraš neposredno prije serviranja. Umjesto malina možeš upotrijebiti i jagode ili kupine, ovisno o tome što ti se nađe pri ruci. Uz to, obavezno upotrijebi nezaslađeno slatko vrhnje kako torta ne bi bila preslatka.
Sastojci:
150 g digestive keksa
75 g maslaca
250 g mascarpone sira
300 ml vrhnja za šlag
200 g bijele čokolade
1 žličica ekstrakta vanilije
400 g svježih ili zaleđenih malina
Postupak:
Namasti kalup promjera 20 cm maslacem, a zatim ga obloži s papirom za pečenje.
Kekse samelji u sjeckalici dok ne dobiješ teksturu pijeska. U međuvremenu otopi maslac u lončiću,
dodaj ga u kekse i dobro poveži. Sada tu smjesu stavi na dno kalupa i dobro je utisni sa žlicom. Stavi u frižider da očvrsne.
Otopi čokoladu na pari, ali pripazi da ne bude prevruća i da u posudu ne upadne nijedna kapljica vode. Stavi je sa strane.
U drugoj zdjeli umuti mascarpone s vanilijom i vrhnjem za šlag. Kada dobiješ lijepu ujednačenu smjesu, lagano u to umiješaj čokoladu. Pazi da ne miksaš previše, smjesa mora biti pjenasta i lagana.
Za umak od maline, pola količine malina smiksaj u blenderu, a zatim sitom ukloni sjemenke.
Pola smjese od mascarponea ulij u kalup na kekse, napravi par plitkih udubina sa žlicom i u to stavi malo umaka od maline. Ostavi malo za dekoraciju kasnije.
U kalup ulij ostatak smjese od mascarponea i izravnaj površinu. Pokrij kalup prozirnom folijom i stavi u hladnjak na barem 6 sati, idealno preko noći.
Nakon što se torta ohladila, nožem pređi po rubu kalupa kako bi odvojila rubove torte. Makni kalup pa na vrh torte poslaži ostatak malina i prelij s ostatkom umaka od maline. U slast!